Povežite se s nama

Vijesti

Dujmić: Ne tražite nas imena zaraženih, nemojte ni vršiti pritisak da vas se testira

Objavljeno

naU Opatiji je posljednjih dana situacija po pitanju zaraze koronavirusom stabilna, odnosno nema novih zabilježenih slučajeva.

S obzirom na to da je Opatija ipak relativno manja sredina, mnogi građani pokušavali su saznati tko je to točno zaražen iz različitih razloga. Jedan od njih je, zasigurno, kako bi se i uvjerili da nisu sa zaraženima bili u kontaktu. Sve to bila je tema novog obraćanja gradonačelnika Ive Dujmića.

“U dogovoru sa našim dežurnim epidemiologom dr. Mariom Sušnjem i načelnicom Stožera civilne zaštite Grada Opatije Vera Aničić, obavještavam vas da je epidemiološka situacija po pitanju korona virusa na području Grada Opatije zadovoljavajuća i pod kontrolom. I dalje imamo šest zaraženih osoba od kojih je troje u bolnici, a troje u samoizolaciji, od čega su dva na području Opatije, a jedan u drugoj županiji.

Molim vas da ne ispitujete i tražite imena oboljelih da bi provjerili da li ste bili u kontaktu sa njima. Svi pozitivni na Covid-19 se detaljno ispituju o kretanju i svim kontaktima te ukoliko do sada niste bili pozivani od strane epidemiološke službe, onda sigurno niste imali bliski kontakt sa njima. Kriteriji za testiranje na virus su strogo specifični i moraju zadovoljiti epidemiološku anamnezu ili simptome infekcije korona virusom. Molim vas ne vršite nepotreban pritisak za testiranje i da simptome prehlade, viroze, gripe ili drugih infekcija ne proglašavate odmah zarazom korona virusom.

Ako ste u samoizolacije ne smijete izlaziti iz kuće. Ako ste zdrava osoba, možete ići u šetnju, ali ne smijete imati socijalne kontakte te morate držati sigurnosni razmak od dva metra od drugih osoba. Ne smijete se grupirati. Tijekom šetnje niste obvezni nositi masku, ali se preporuča da je stavite prilikom ulaska u dućan, ljekarnu, ambulantu, banku ili bilo koji javni prostor gdje dolazite na manje od dva metra razmaka od ljudi koji tamo rade. Nenošenje maski na tim mjestima predstavlja nepoštivanje nečijeg rada i ugrožavanje zdravlja jer nitko ne može jamčiti da vi niste nositelj virusa, iako nemate simptome. Ne zaboravite na često pranje ruku toplom vodom i sapunom te korištenje dezinfekcijskih sredstava.

Zahvaljujem velikoj većini naših građana na disciplini, dostojanstvu, organizaciji života, nesebičnom pomaganju drugima te zajedništvu koje se možda izvana ne vidi, ali itekako postoji”, poručio je opatijski gradonačelnik.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram