Povežite se s nama

Gradsko vijeće Grada Opatije ovog ponedjeljka, 31. srpnja, održat će prvu radnu sjednicu s vrlo opširnim dnevnim redom od čak 14 točaka, među kojima je daleko najbitniji rebalans proračuna. Vijećnička većina predvođena SDP-om najavila je kako još ne zna hoće li podržati taj rebalans, a ususret toj sjednici Vijeća konferenciju za medije održao je i gradonačelnik Ivo Dujmić sa svojim suradnicima.

“DORH je na temelju prijave od strane vijećnika zatražio dokumentaciju o KTC-u, mi smo im dostavili opširno sve što su tražili. Stalno se poteže jedna ista teza, da ta prijava baca sumnju na moju ugled i čast. Ja sam uputio zamolbu DORH-u, kao što vidite, u vidu požurnice za provođenje stručnog i cjelovitog postupka po podnesenoj prijavi radi konačnog otklanjanja svake sumnje u pravilnost postupanja prilikom gradnje KTC-a, koji je danas na ponos Opatije. Očito je da se ta tema želi unedogled koristiti u dnevno-političke svrhe i ima samo cilj nastaviti bacati sumnju na rad gradonačelnika i gradske uprave. Nadamo se da će DORH uskoro sve to provjeriti i očitati se o toj požurnici. Ako bude bilo potrebno, slat ću i nove požurnice”, rekao je gradonačelnik o istrazi koja je u tijeku.

Mnogo je govora posljednjih dana i o otklanjanju problema vidljivosti s dijela mjesta na balkonu u KTC-u Gervais. “Kad je KTC u pitanju, činjenica je da se nakon puštanja centra u funkciju otkrio problem loše vidljivosti s dijela mjesta na balkonu. Vidljivost je sa svih mjesta trebala biti dobra, a kad smo ustanovili da to nije tako zahtijevali smo od projektanta da izvrši uviđaj osobno i da nam sugerira kako otkloniti taj nedostatak. No, zatražili smo i očitovanje inženjera koji su radili idejni projekt. Još ne znamo koliko će točno otklanjanje tog nedostatka koštati, ali mi smo rezervirali maksimalni iznos od 400 tisuća kuna. Kada budemo imali točno rješenje, onda ćemo znati i precizno iznos, koji će biti možda i manji, a tražit ćemo i obeštećenje od onoga tko je pogriješio u projektiranju. Ukoliko bude bilo potrebno, to ćemo potraživanje tražiti i kroz sudski postupak. Mi želimo taj nedostatak što prije otkloniti, kako bi se već tijekom jeseni mogao koristiti cijeli balkon”, poručio je Dujmić.

Mnogo se proteklih dana priča i o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce, a o tome je više rekao gradonačelnikov zamjenik, Emil Priskić. “Gradonačelnik Ivo Dujmić je i prije ispunjavao svoja obećanja, a tako se i nastavlja. Ja sam još tijekom predizborne kampanje najavio da ću se odreći svog osobnog dohotka, kako bi se ta sredstva iskoristila za financiranje udžbenika za sve opatijske školarce, čak i one koji školu pohađaju u Lovranu ili Matuljima. Nadam se da će vijećnici takvu odluku danas podržati. Time se razvija i pronatalitetna politika”, smatra Priskić.

Na konferenciji je sudjelovao i Filip Vlah, predsjednik kluba vijećnika Nezavisne liste Ive Dujmića, inače pojedinačno najbrojnije liste u ovom sazivu Gradskog vijeća. “Mi predlažemo određene mjere za koje neki vijećnici tvrde da nisu pripremljene, ali to nije tako. Mi smo sve analizirali još i tijekom kampanje, pa ćemo inzistirati da se mjere donesu. Vijećnici s naše liste su obični građani, to nisu političari, i svi mi nastojimo donijeti mjere koje su najpovoljnije. Mi smo iza toga stavili svoje ime i najavili kako ćemo raditi u korist građana, a to nećemo pogaziti. Da bi se i neka sredstva predvidjela u proračunu, mora postojati pravna osnova.”

“Htio bih reći i da očekujem da će u Gradskom vijeću, koje smatram kvalitetnim, biti više komunikacije i suradnje. Nije potrebno neke stvari formulirati iz inata preko medija. Neke stvari možemo dogovoriti, isplanirati i onda ih donijeti na korist građana. Ne treba mjere donositi iz inata. Nama je na prvom mjestu pronatalitetna politika, što je problematična tema svugdje u Hrvatskoj. Ne smijemo zaboraviti ni da treba imati suosjećanja prema umirovljenicima, od kojih neki nažalost moraju prebirati po kontejnerima za smeće, što su scene koje ne želimo gledati u Opatiji. Smatramo da mjere koje predlažemo će njima biti od koristi i to svakako treba poduprijeti. SDP u svojoj koaliciji ima upravo HSU, a ako oni ne žele pomoći umirovljenicima, onda bi to bilo zaista tužno”, smatra Vlah.

Vijećnička većina predvođena SDP-om najavila je i kako želi pomoći srednjoškolcima prilikom kupnje udžbenika iznosom od 750 kuna… “Oni najprije moraju naći izvor sredstava otkud će to financirati. Za izvršenje proračuna je odgovoran gradonačelnik. Mi smo jasno rekli kako ćemo financirati udžbenike osnovnoškolcima. Možda da se odreknu svojih vijećničkih naknada za održane sjednice, pa se iz tog izvora mogu nadoknaditi sredstva koja bi bila potrebna za tu mjeru”, prokomentirao je Priskić.

“Proračun je pozitivan i on mora biti uravnotežen. Nikad nije došlo do situacije da je proračun rebalansom bio u minusu i da je likvidnost upitna. Mi ne koristimo ni rok za plaćanje od 60 dana, već svaku primljenu fakturu plaćamo idućeg dana”, nadodao je Dujmić i još jednom se osvrnuo na brojna prozivanja: “U ovoj zemlji čelnici gradova mogu biti prozivani i napadani bez ikakve odgovornosti druge strane. Na kraju kad se ispostavi da su svi napadi bili lažni, onda nema isprike s druge strane. Kod nas se nevin mora braniti, umjesto da se krivnja mora dokazati, kao što zakon predviđa.”