Povežite se s nama

Opatijski vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića održali su ove srijede, 18. listopada, konferenciju za medije na kojoj su se odlučili osvrnuti na sve glasnije priče u posljednje vrijeme da će upravo oni pokušati “isprovocirati” prijevremena izbore te su takva nagađanja odlučno demantirali.

“Vijećnička većina predvođena Akcijom mladih i SDP-om nameće tezu o novim izborima. Očito je da oni nezadovoljni izbornim rezultatima zazivaju nove izbora, ali tako stvaraju nepotreban trošak Gradu Opatiji i našim građanima. Mi smo na prošlim izborima pobijedili i dobili šest gradskih vijećnika, gradonačelnika, 2 zamjenika gradonačelnika i potpredsjednika gradskog vijeća. Nezavisna lista Ive Dujmića je najjača politička opcija u Gradu Opatiji, zadovoljni smo našom političkom snagom i izbornim rezultatom”, ističe Dujmićeva zamjenica Vera Aničić.

“Ako netko ima namjeru izazvati nove izbore, to mogu biti eventualno političke opcije tzv. koalicije, koje se ne mogu međusobno dogovoriti oko bitnih stvari i koje eventualno nisu zadovoljne uspjehom na izborima, jer je svaka od stranaka izborila dva vijećnika (SDP, IDS, HSU) ili jednog vijećnika HNS (sada Unija Kvarner) te nemaju predstavnika u izvršnoj vlasti Grada Opatije”, nadodala je Aničić.

Predsjednik kluba NL Ive Dujmića, koji je ujedno i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije, Filip Vlah, odlučio je istaknuti na nepravednu raspodjelu mjesta u odborima Gradskog vijeća. “Ono što držim posebno važno za istaknuti jest činjenica da je za funkcioniranje Grada Opatije zaduženo više tijela. Osim tijela izvršne vlasti, velike ovlasti i odgovornosti ima i Gradsko vijeće sa svojim pomoćnim tijelima – odborima.”

“Veliki dio odluka donosi upravo Gradsko vijeće, a na pripremi odluka u GV svojim mišljenjem sudjeluju Odbori Gradskog vijeća. Ono što ja vidim kao nedostatak ovog Gradskog vijeća jest okolnost da političke opcije u GV-u nemaju proporcionalnu zastupljenost u pomoćnim tijelima gradskog vijeća tj. odborima.”

“Primjerice, naša lista ima šest gradskih vijećnika od 17 što čini 35% svih gradskih vijećnika, a svega šest od ukupno 77 članova u odborima. To čini zastupljenost od samo 8% u tim pomoćnim tijelima. Nadalje, većina vijećnika tzv. koalicije se višestruko pojavljuje različitim odborima ili kao višestruki predsjednici odbora, a što dovodi u pitanje da li je moguće objektivno i profesionalno vladati svom tom materijom. S druge strane, za našu vijećnicu Aleksandru Tramontanu, istaknutu pedagošku djelatnicu, nije bilo mjesta niti u jednoj komisiji. Praksa odabira članova komisija treba se temeljiti na kompetentnosti i proporcionalnosti u odnosu na broj zastupnika pojedine političke opcije u GV”, smatra Vlah.

Vijećnica Zorica Sergo podsjetila je na neke odluke koje su donijete nakon izbora.

“Nastojimo racionalno koristiti vrijeme i resurse Grada Opatije. Naša je snaga usmjerena k ispunjenju izbornih obećanja i u tu svrhu gradske resurse nastojimo koristiti oprezno i racionalno kroz naredne četiri godine. Podsjećam kako je od izbora prošlo samo nešto više od četiri mjeseca, a već smo ostvarili za standard naših građane bitna obećanja i to:
– poticaji za novorođeno dijete, a visina kojih naknada pozicionira Grad Opatiju na najviše mjesto u Republici Hrvatskoj (10.000,00 kn za prvo dijete i zatim dodatnih 5.000,00 kn za svako sljedeće dijete),
– vrtići (besplatna usluga vrtića za upisano drugo i svako sljedeće dijete, a usluga vrtića je besplatna i ako je jedno dijete upisno u školu),
– besplatni udžbenici za osnovnu školu i naknada od 750 kn za udžbenike za srednju školu od 2018. godine
– potpore za umirovljenike s mirovinom manjom od 3.000 kn mjesečno 2 puta godišnje po 500 kn (Uskršnjica i Božićnica) te besplatno godišnje dopunsko zdravstveno osiguranje od 2018. godine

Namjeravamo se i dalje kretati u smjeru poboljšanja životnog standarda Opatijaca”, poručila je Sergo.

Vijećnik Vladimir Brnečić složio se sa svim izrečenim te je odlučio još jednom ponoviti kako su neki vijećnici u velikom broju odbora. “Ana Puž Kukuljan je predsjednica čak nekoliko odbora. Kako netko može sve te obveze kvalitetno odrađivati i još uz to biti vijećnik”, rekao je Brnečić.