Povežite se s nama

Mozaik

Dvije zagrebačke hit predstave ovog mjeseca gostuju u “Zajcu”

Objavljeno

na

Uskoro iz zagrebačkog HNK u riječki  HNK Ivana pl. Zajca stižu čak dvije gostujuće hit predstave, jedna dramska i jedna baletna. Već ovoga tjedna, u subotu 15. lipnja u 19.30 sati, na rasporedu je predstava “Svaki tvoj rođendan” Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka, dok je baletna interpretacija Krležine drame “Gospoda Glembajevi” koreografa i redatelja Lea Mujića na rasporedu u petak 28. lipnja u 19.30 sati.

Dramska predstava “Svaki tvoj rođendan”, prema novoj drami Mire Gavrana, prati život jedne zagrebačke obitelji tijekom šezdeset godina. U scenama podijeljenim desetogodišnjim razmakom upoznajemo Marijanove roditelje, djeda i baku, polubrata, prijatelje, njihovu djecu, kolege, ljubavnice, cijelu lepezu različitih muških i ženskih likova koje pratimo u njihovu svakodnevnom životu. Činjenica da se svi nalaze na Marijanovim rođendanskim proslavama samo pojačava zamršenost međusobnih odnosa, prijevara i laži, koje polako uništavaju ljubav i povjerenje. U cijeloj toj kakofoniji osjećaja i uspomena Marijan uspijeva nekako isplivati na površinu, spreman na još jedan pokušaj osvajanja sreće. Ovaj zagrebački dramski kaleidoskop Miro Gavran napisao je posebno za HNK, a režirao ga je Rene Medvešek.

U predstavi glume Luka Dragić, Goran Grgić, Daria Lorenci Flatz, Olga Pakalović, Vlasta Ramljak, Silvio Vovk, Jadranka Đokić, Luca Anić.

Praizveden krajem prošle sezone, balet „Gospoda Glembajevi“ prema drami i prozi Miroslava Krleže u koregorafiji Lea Mujića na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova, izazvao je oduševljenje publike i kritike. Najslavnije Krležino djelo prvi je put izvedeno kao balet, a njegovo se uprizorenje pokazalo još jednom uspješnicom zagrebačkog Baleta.
Baletna priča o Glembajevima počinje ranije nego li u dramskom tekstu jer je koreograf, redatelj i autor libreta Leo Mujić, stvarajući ovo scensko djelo, zagrabio i u prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa O Glembajevima. Prije poznatih događaja koji kulminiraju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., doznajemo mnoge pojedinosti iz života bliskih likova, koje su dovele do potpuna sloma jedne agramerske patricijske obitelji. Leone koji nije nastavio obiteljski biznis nego se okrenuo umjetnosti, u Zagreb se vraća poslije jedanaest godina i ne može odoljeti da ironično ne komentira mračnu obiteljsku povijest koja je započela zločinom počinjenim 1790., a nastavila daljnjim kriminalnim poslovnim i životnim transakcijama, praćenim teatralnim sredstvima degeneracije. Od praizvedbe drame u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu s golemim uspjehom, djelo je postalo jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, a posezanje za ovom toliko poznatom temom hrvatske literature bio je velik izazov ne samo za koreografa, njegove suradnike i cjelokupan ansambl, nego i za one koji dobro poznaju ovu literarnu obitelj.
U predstavi plešu: Guilherme Gameiro Alves, Natalia Kosovac, Takuya Sumitomo, Rieka Suzuki, Andrea Schifano, Dan Rus, George Stanciu, Balint Rauscher, Simon Yoshida, Tomaž Golub, Iva Vitić Gameiro, Edina Pličanić, Miruna Miciu, Mirna Sporiš, Ilir Kerni, Andrej Barbanov i drugi.

Kupnjom ulaznica za obje gostujuće predstave na blagajni HNK Ivana pl Zajca ostvaruje se 20% popusta!

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram