Povežite se s nama


Jedna od tema koja je posljednjih dana ponovno aktualizirana jest mogućnost povratka dvoglavog orla na Riječku uru.

Upravo to pitanje je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke tijekom aktualnog sata gradonačelniku Vojku Obersnelu postavio Predrag Miletić. Upitao je  gradonačelnika ima li namjeru u rebalansu osigurati sredstva za postavljanje orla, odnosno ako ne neka objasni zašto?

Obersnel je kazao kako je to pitanje očekivao pa se na njega i pripremio te sa sobom  donio model orla kojeg je stavio na stol ispred vijećnika. Kazao je kako je rebalans u izradi i trenutno ne zna hoće li u njemu biti mjesta za trošak postavljanja skulpture. Odbio je sve tvrdnje da Gradska uprava ništa ne radimo po tom pitanju.

“Prije četiri-pet godina krenulo se s izradom konzervatorske studije u kojoj smo tražili konzervatorske uvjete. Tražili smo i provjeru statike od stručnjaka s Građevinskog fakulteta. Bez definirane veličine statue i njene izračunate težine se ne može napraviti kompletan elaborat. S druge strane, bile su čak dvije statue, a za nijednu nemamo povijesnih dokumenata kako su te statue izgledale jer ni od jedne nema nacrta, niti  ostataka. Stoga smo naručili konzervatorski elaborat koji je definirao izgled statue orla,  nakon čega je Akademija primijenjenih umjetnosti izradila prijedlog te skulpture koji je gradonačelnik pokazao vijećnicima. U tu je svrhu do sada utrošeno oko 100.000,00 kuna i sigurno je da će se statua orla naći na Gradskom tornju, a sredstva za to će se predvidjeti, ako ne kroz rebalans onda sigurno kroz proračun za iduću godinu”, rekao je gradonačelnik.