Povežite se s nama


Jedan od brojnih pretendenata za poziciju “treće opcije” u Hrvatskoj, Živi zid, jučer je u sportskom centru Zamet predstavio svoje kandidate i program za VIII. izbornu jedinicu.

Listu kandidata za zastupnike u Hrvatskom saboru predvode jedan od supredsjednika stranke Dušan Cvetanović i predsjednik primorsko-goranske podružnice Antonio Dražović. Ne bi tu bilo ničeg neobičnog da nisu objelodanjene detaljne liste u kojima se može vidjeti da Cvetanović ima prebivalište u malom mjestu Divuša pokraj Dvora na Uni (Gornja Oraovica 47), a Dražović u Zadru (Nikole Tesle 17).

Cvetanović je mladi pravnik, rođen 1989. godine i jedan od čelnih ljudi Živog zida. Prema dostupnim informacijama srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Zadru, diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a živi i politički djeluje uglavnom u Zagrebu. Obitelj mu je rodom iz sela Gornja Oraovica u kojemu i Dušan ima prebivalište. Prava je zanimljivost da mu kandidatura u riječko-istarskoj izbornoj jedinici nije prvi izlet u politiku. Naime, na prošlim parlamentarnim izborima bio je kandidat Saveza za promjene (preteče Živog zida) u XII. Izbornoj jedinici kao kandidat za zastupnika srpske nacionalne manjine.

Antonio Dražović prvostupnik je fizioterapije. Odrastao je u Zadru, no svoju političku afirmaciju polako stječe u Rijeci. Aktivan je u brojnim akcijama Živog zida, a posebno je angažiran u borbi za legalizaciju konoplje. U medijskom istupu bivše tajnice riječkog ogranka Živog zida u kojoj navodi razloge svoje ostavke, označen je kao jedan od krivaca za napuštanje izvorne ideje i osipanja članstva Živog zida.

Istrani i Riječani poznati su lokalpatrioti i već su ranije znali “kažnjavati” političke opcije koje sun a čelna mjesta postavljali osobe koje s Rijekom i Istrom nemaju nikakve veze. Podsjetimo na najgori rezultat HDZ-a na izborima 2011., kada je njihovu listu predvodio Davor Božinović (doduše, rođen je u Puli).

Kandidiranje u izbornim jedinicama izvan mjesta prebivališta dopušteno je po Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, no postavlja se pitanje svrhovitosti takvog načina kandidiranja.

Saborski zastupnici trebali bi predstavljati građane i boriti se za njihova prava i interese. U dvadeset i pet godina demokracije u Hrvata takvoj praksi samo rijetko smo mogli svjedočiti. No, Živi zid se javnosti predstavljao kao “antirežimska” stranka koja će po svemu biti drugačija od svih ostalih. Njihovi bi zastupnici trebali biti stvarni predstavnici građana i borci za njihova prava.

Iako predizborne ankete ne daju previše šanse kandidatima Živog zida da prijeđu prag u osmoj izbornoj jedinici, njihov eventualni uspjeh neće začuditi nikoga. Ova je regija plodno tlo za svaku treću opciju i izborni uspjeh Živog zida u smislu osvajanja jednog mandata nije nemoguća misija. Hoće li Riječani do svog predstavnika u Saboru morati posegnuti do Zagreba? Odgovor ćemo dobiti osmog studenog nakon 22 sata.