Povežite se s nama

Vijesti

ECDC: Nećemo na korona karti gledati svaku županiju zasebno, to ne bi bilo praktično

Objavljeno

na
Nakon što je od četvrtka cijela hrvatska obala iz zelene prešla u narančastu korona-zonu, što bi moglo ozbiljno ugroziti turističku sezonu, sve su glasniji zahtjevi da se epidemiološka situacija promatra po županijama, kako bi se, primjerice, na Jadranu odvojile županije koje imaju dobru od onih s lošijom epidemiološkom slikom.

No, sudeći prema odgovoru koji je HRT dobio iz Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti – od toga zasad neće biti ništa.

Istra traži da se gleda po županijama

Iako Istarska županija ima tek četiri aktivna slučaja zaraze koronavirusom, ni ona više nije u zelenom.

“Ne možemo utjecati na stanje u ostalim županijama. Najpoštenije bi bilo i to što mi zahtijevamo, da se svaka županija procjenjuje za sebe. To bi bila korist i za županiju i za RH u odnosu na turizam. Ovako možemo vrlo lako otkliziti prema crvenome”, naglašava Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Najviše je zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u čijem Stožeru kažu da su mjere i sada dovoljno restriktivne, ali je problem što se ne poštuju.

“Nije covid samo u Dalmaciji, covid je u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, u svim sredozemnim zemljama. Veliki broj mladih ljudi dolazi na praznike, željni su noćnog života i doista je to teško staviti u nekakve okvire”, govori Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U čemu je naš problem?

Prema aktualnoj klasifikaciji Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, Hrvatska se promatra podijeljena u četiri statističke regije – jadransku, panonsku, sjevernu i Grad Zagreb. Zbog rasta broja slučajeva u dvije dalmatinske županije cijelo jadransko područje sada je u narančastom.

Zahtjev da se Hrvatsku promatra podijeljenu na 21 županiju, što bi opću epidemiološku sliku učinilo boljom, čini se, neće biti ispunjen.

“Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine, za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330”, priopćeno je iz Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže