Povežite se s nama

Vijesti

Eko stožer Marišćina: Župane, vrijeme je da otvorite kuvertu direktora Dedića

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLUdruga Krizmi eko stižer Marišćina u petak je održala konferenciju za medije na kojoj su pozvali župana Zlatka Komadine da otvori kuvertiranu ostavku direktora Ekoplusa nakon što nije ispunio obećanje o rješavanju problema do konca 2018. godine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na petosatnoj sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije održanoj 22. studenog 2018. godine, u ime Udruge Krizni eko stožer Marišćina zatražili smo zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, sve dok se ne eliminira problem smrada koji nas ugrožava cijelu 2018. godinu.
Odbili ste naš zahtjev jer ste smatrali da bi to bila nerazumna odluka, valjda smatrajući da trovanje nas mještana spada u kategoriju razumnih odluka. I tada ste bili svjesni da trenutna uprava TD Ekoplus d.o.o. nije sposobna riješiti probleme Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, međutim ipak ste im dali novu priliku, kako bi kupili još malo vremena.

Direktor TD Ekoplus d.o.o. Josip Dedić, na sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije, zaklinjao se u uspjeh uklanjanja smrada s deponija Marišćina do 31.12.2018. godine. Kao zalog svog obećanja teatralno Vam je i na istoj sjednici uručio kuvertu sa svojom ostavkom koju Vi trebate prihvatiti ako on ne uspije suzbiti smrad s deponija ŽCGO Marišćina do 31.12.2018. godine.

Strpljivo smo čekali novu 2019. godinu, ne bi li dočekali obećani trenutak prestanka širenja smrada s deponija na ŽCGO Marišćina. Na žalost, kako smo pretpostavljali, direktor Josip Dedić nije uspio održati niti jedno svoje obećanje. Rezultati mjerenja i dalje pokazuju prekoračenja otrovnog sumporovodika i PM10 čestica. Čak i da nema mjerne stanice, naši dišni putevi detektirali bi neuspjeh ovog pokušaja uklanjanja smrada s deponija na ŽCGO Marišćina.

Ako sumnjate u naša osjetila mirisa, možemo Vas informirati da je u zadnjih nekoliko dana i mjerna stanica Marišćina na Pogledu prikazivala veći broj prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika. Iako je ta mjerna stanica u zadnjih mjesec dana više puta servisirana zbog „čudnih“ rezultata i čuvana od zaštitarske službe kako ne bi mještani „namještali rezultate“ mjerenja, na toj je mjernoj stanici od siječnja 2019. očitala minimalno 5 satnih prekoračenja.

Prekoračene su granične vrijednosti nakon kojih otrovni plin sumporovodik, po administrativnoj metodologiji, postaje štetan za zdravlje ljudi. Međutim, mi Vam tvrdimo da je on štetan za naše psihofizičko zdravlje i u manjim koncentracijama. Zamislite samo kojoj smo količini stresa svakodnevno izloženi zbog smrada i koliko je to moglo utjecati na naše zdravlje.

Župane, došao je trenutak da napokon održite sjednicu nadzornog odbora tvrtke Ekoplus d.o.o., a koju izbjegavate već neko vrijeme, otvorite kuvertu i prihvatite ostavku direktora Dedića.

Nakon što trenutnu Upravu TD Ekoplus d.o.o. razriješite dužnosti zbog očitih propusta, imenujte konačno Upravu koja može shvatiti da na ŽCGO Marišćina smrdi biorazgradivi komunalni otpad. Nije prevelika nauka shvatiti da je glavni uzrok smrada upravo ta komponenta komunalnog otpada. Maknite nam biorazgradivi komunalni otpad s Marišćine!

Ne tražimo ništa što je suprotno zakonu, europskim direktivama i pod zakonskim aktima već upravo suprotno. Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju otpadom (članak 7 i 8) zahtijevaju odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada. Slijede nam i penali Europske unije, jer nismo odvojili biorazgradivi komunalni otpad kako nam nalažu europske direktive.

Nemojte nas više povlačiti po smetlištu političkih fraza kako je ovo europski projekt i kako ćemo morati vratiti novac.  Dosta nam je takvih izgovora onih koji ne žele ili ne znaju raditi svoj posao. Jeste li ikad sjeli s predstavnicima Europske komisije i pokušali im objasniti kako je zdravlje ljudi ugroženo ovom njihovom „najmodernijom“ tehnologijom i kako biste htjeli promijeniti tehnologiju?! Nadamo se da će Vam mještani Marčelja, nakon 7 godina mučenja, ipak postati važniji od ovog političkog projekta”, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram