Povežite se s nama

Mozaik

Emotivna večer u Kostreni u čast Katje Šepić Usmiani i Želimira Perovića

Objavljeno

na


U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kostrene u ponedjeljak je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održana večer sjećanja na istaknute članove Katju Šepić  Usmiani i Želimira Perovića.

Upravo u veljači, prije 22 godine, pokrenuta je inicijativa osnivanja Katedre Čakavskoga sabora Kostrena, a među osnivačima su bili Katja Šepić Usmiani i Želimir Perović. Katja Šepić Usmiani bila je i prva potpredsjednica Katedre, a Želimir Perović prvi predsjednik Skupštine Katedre. Uz članove Katedre i članove njihovih obitelji, Katje i Želimira prisjetili su se prijatelji i kolege koji su poznavali njihov angažman i s njima dijelili brojne uspomene i postignuća.

Katja Šepić Usmiani rođena je u Splitu 1946. godine no već u prvim mjesecima života došla je u Kostrenu Sv. Barbaru. Završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti i talijanskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.  Osjećajući barbaranski svojim govorom, uključila se u rad Katedre Čakavskoga sabora Kostrena, želeći djelovati na očuvanju kostrenskoga govora, ali i čakavštine uopće. Svojim je književnom stvaralaštvom Katedri davala veliku pokretačku kreativnu snagu. Više od tri desetljeća radila je u Pomorskoj školi u Bakru kao profesorica hrvatskoga i talijanskoga jezika i književnosti, potičući i svoje učenike na pisanje poezije. Za svoja je djela dobila brojne književne nagrade, a njezin doprinos i dostignuća na području kulture, posebice čakavskog izričaja, prepoznala je i Općina Kostrena koja joj je 2003. godine dodijelila godišnju nagradu te 2012. godine nagradu za životno djelo.

Želimir Perović rođen je u Kostreni 1935. godine,  pohađao je Pomorsku školu u Bakru, kasnije Pomorski fakultet, plovio je na brodovima Kvarnerske plovidbe i Jugolinije u kojoj je na različitim upravljačkim funkcijama radio do umirovljenja. Iako je bio aktivan u različitim sportovima, najveći je trag ostavio kao sportski djelatnik u klubovima NK Pomorac i Vaterpolo klubu Primorje, a upravo ljubav prema sportu uvijek ga je i vraćala u rodnu Kostrenu. Osim u sportu, Želimir je bio aktivan i u političkom djelovanju. Uz Katedru, jedan je od osnivača Udruge pomorskih kapetana Kostrene. Njegov doprinos u sportskom i kulturnom razvoju Kostrene prepoznala je Općina Kostrena i 2013. godine dodijelila mu nagradu za životno djelo, javlja općinski službeni portal.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže