Povežite se s nama

Mozaik

Emotivna večer u Kostreni u čast Katje Šepić Usmiani i Želimira Perovića

Objavljeno

na
U organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kostrene u ponedjeljak je u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji održana večer sjećanja na istaknute članove Katju Šepić  Usmiani i Želimira Perovića.

Upravo u veljači, prije 22 godine, pokrenuta je inicijativa osnivanja Katedre Čakavskoga sabora Kostrena, a među osnivačima su bili Katja Šepić Usmiani i Želimir Perović. Katja Šepić Usmiani bila je i prva potpredsjednica Katedre, a Želimir Perović prvi predsjednik Skupštine Katedre. Uz članove Katedre i članove njihovih obitelji, Katje i Želimira prisjetili su se prijatelji i kolege koji su poznavali njihov angažman i s njima dijelili brojne uspomene i postignuća.

Katja Šepić Usmiani rođena je u Splitu 1946. godine no već u prvim mjesecima života došla je u Kostrenu Sv. Barbaru. Završila je studij hrvatskoga jezika i književnosti i talijanskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru.  Osjećajući barbaranski svojim govorom, uključila se u rad Katedre Čakavskoga sabora Kostrena, želeći djelovati na očuvanju kostrenskoga govora, ali i čakavštine uopće. Svojim je književnom stvaralaštvom Katedri davala veliku pokretačku kreativnu snagu. Više od tri desetljeća radila je u Pomorskoj školi u Bakru kao profesorica hrvatskoga i talijanskoga jezika i književnosti, potičući i svoje učenike na pisanje poezije. Za svoja je djela dobila brojne književne nagrade, a njezin doprinos i dostignuća na području kulture, posebice čakavskog izričaja, prepoznala je i Općina Kostrena koja joj je 2003. godine dodijelila godišnju nagradu te 2012. godine nagradu za životno djelo.

Želimir Perović rođen je u Kostreni 1935. godine,  pohađao je Pomorsku školu u Bakru, kasnije Pomorski fakultet, plovio je na brodovima Kvarnerske plovidbe i Jugolinije u kojoj je na različitim upravljačkim funkcijama radio do umirovljenja. Iako je bio aktivan u različitim sportovima, najveći je trag ostavio kao sportski djelatnik u klubovima NK Pomorac i Vaterpolo klubu Primorje, a upravo ljubav prema sportu uvijek ga je i vraćala u rodnu Kostrenu. Osim u sportu, Želimir je bio aktivan i u političkom djelovanju. Uz Katedru, jedan je od osnivača Udruge pomorskih kapetana Kostrene. Njegov doprinos u sportskom i kulturnom razvoju Kostrene prepoznala je Općina Kostrena i 2013. godine dodijelila mu nagradu za životno djelo, javlja općinski službeni portal.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram