Povežite se s nama

Vijesti

Epidemiolog slovenske vlade: Do 15.8. se vratite s odmora, četvrti val je već tu

Objavljeno

na
Epidemiološka situacija u Sloveniji zadnjih se dana pogoršava, pa je u zadnja 24 sata potvrđeno 111 zaraza koronavirusom, no tema dana je nejasna izjava jednog vladinog epidemiologa koji je slovenskim turistima preporučio da ne odlaze u inozemstvo nakon 15. kolovoza.

“Svima koji odlaze na dopust u inozemstvo preporučujem da se vrate do 15. kolovoza”, ustvrdio je u utorak Milan Krek, koji vodi slovenski Institut za javno zdravlje, na vladinoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o opasnosti novog vala zbog delta varijante te potrebi da se ubrza cijepljenje stanovništva kako bi jesen bila sigurna.

Budući da nije spominjao na koje turističke destinacije misli ni precizirao preporučuje li da ostanu kod kuće i onima koji su se cijepili potrebnim dozama, na njegovu je izjavu bilo mnogo reakcija.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je naknadno za Slovensku televiziju da je Krek time želio upozoriti one koji idu u inozemstvo da nijedna država, pa ni one koje imaju veću procijepljenost od Slovenije, nije dostigla potrebni kolektivni imunitet ili željenu razinu cijepljenja koja bi ljude štitila od zaraznijih varijanti te da upozorenje treba shvatiti i kao želju da na jesen ne bude zatvaranja obrazovnog sustava, kao u dijelu prošle i ove godine.

Različita tumačenja

Nešto drukčije je tumačenje Mateje Logar, glavne epidemiologinje u vladinu stručnom timu, koja kaže da je Krek želio naglasiti kako se na dopustu treba ponašati odgovorno u kontaktu s ljudima iz različitih sredina i izbjegavati riskantna okupljanja.

“Ako se ponašamo na siguran način, onda je mogućnost da unesemo virus u Sloveniju manja. Apeliram na sve da se i na dopustu ponašamo odgovorno i poštujemo osnovne mjere kako bismo mogli odlaziti na dopust i nakon 15. kolovoza”, kazala je Logar za medije.

Krekova izjava zasmetala je i oporbu, koja vladi i njenim predstavnicima zna često prigovarati zbog nekonzistentnosti ili nerazumljivosti mjera i slaboj komunikaciji s građanima te ponekad i zaoštrene retorike koja “straši” obične ljude.

Parlamentarni zastupnik Dejan Židan iz Socijalnih demokrata (SD), nekadašnji predsjednik stranke i bivši predsjednik parlamenta, pismeno je od vlade zatražio objašnjenje Krekova upozorenja turistima za koje smatra da je nejasno.

Krekov je poziv turistima vrlo neobičan i ljudima otvara niz pitanja, kazao je za medije Židan, rekavši da ne zna što je u pozadini te izjave, zašto je Krek govorio upravo o 15. kolovozu.

“U čemu je 15. kolovoza drukčiji od nekog drugog datuma i što se događa u pozadini te izjave? Događa li se nešto što nam ne žele otkriti ili su samo upotrijebljene jake riječi s ciljem da se ljudi dodatno prestraše?” upitao se oporbeni zastupnik, prenose slovenski mediji.

Hospitalizacije se ne povećavaju

Vlada je objavila da je u 24 sata potvrđeno 111 novih zaraza, znatno više nego dan ranije kad ih je bilo 88 te najviši broj zaraza u jednom danu nakon 15. lipnja. Isto tako, pogoršavaju se i neki drugi epidemiološki podaci.

Premda se hospitalizacije ne povećavaju, a već devet dana nije zabilježen novi smrtni slučaj zbog covida-19, zabrinjava što se povećava udio pozitivnih testova, pa je u zadnja 24 sata iznosio 6.1 posto.

U zadnjih sedam dana prosječno su bile 58.3 nove zaraze, povećana je i 14-dnevna incidencija i sada iznosi 39.8, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze porastao na 838.

No broj hospitaliziranih je mali i ne raste, pa je trenutno zbog covida-19 hospitalizirano 27 oboljelih, osam od njih na intenzivnim odjelima.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram