Povežite se s nama
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar prisustvovali su danas sastanku riječkih kulturnjaka s hrvatskim zastupnikom u Europskome parlamentu Toninom Piculom u RiHubu. Tom je prilikom Picula ponudio pomoć svojeg Ureda u Bruxellesu u promociji i realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020.

Nakon što mu je pročelnik Ivan Šarar prezentirao projekt EPK, Tonino Picula otvorio je s predstavnicima riječke i županijske kulturne scene razgovor na temu pomoći i suradnje europarlamentaraca, osobito hrvatskih zastupnika u Europskome parlamentu, na projektu Rijeke kao europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Susretu je, na čelu s pročelnikom Šašarom, prisustvovao cijeli tim EPK-a: Slaven Tolj, Vuk Ćosić, Idis Turato, Tanja Kalčić i Valerij Jurišić. Prezentacija je predstavljena svim ravnateljima gradskih i županijskih ustanova u kulturi, djelatnicima Odjela za kulturu Grada Rijeke i PGŽ-a, predstavnicima Grada Opatije, Sveučilišta u Rijeci, opatijskog Muzej turizma i Festivala Opatija te predstavnicima nezavisnog kulturnog sektora.
Gradonačelnik Obersnel zahvalio se zastupniku Toninu Piculi na dolasku u Rijeku i njegovoj zainteresiranosti za praćenje Rijeke kao europske prijestolnice kulture.

„Njegova pomoć, i pomoć njegovog Ureda će nam biti itekako potrebna jer nam je namjera da Rijeku, između ostalog, predstavimo i u Bruxellesu, tim više što je jedan dio našeg programa koncipiran tako da u njemu sudjeluju gradovi iz svih 27 europskih država, osim naravno Hrvatske u kojoj će se cijeli program i odvijati“, rekao je gradonačelnik nakon susreta.

Gradonačelnik je dodao kako za sada ima jako puno ideja, kao i da je glavni zajednički zadatak do kraja ove godine zatvaranje planirane financijske konstrukcije, odnosno izvora prihoda koji dobrim dijelom moraju biti bazirani na različitim fondovima i natječajima koje otvara Europska unija.
“Ovo nije samo riječki projekt, on nije niti hrvatski, ovo je europski projekt“, rekao je Obersnel.

Hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu Tonino Picula zahvalio se gradonačelniku Obersnelu što mu je pružio priliku da dođe u Rijeku i razgovara sa suradnicima koji su radili na projektu EPK. „Nisam došao samo čestitati jer sam to napravio i ranije, nego prije svega informirati o tome kako moj ured može pomoći da se ovaj vrlo važan projekt u punini afirmira u europskim okvirima“, istaknuo je Picula i dodao da se tijekom sastanka s riječkim kulturnjacima razgovaralo o nekoliko stvari koje se mogu odmah početi mijenjati. Svoj Ured u Bruxellesu ponudio je kao komplementarni element onome što je u Rijeci već dogovoreno.
„Osjetio sam da je jedan broj ljudi zabrinut medijskim deficitom praćenja ovog projekta, pa sam ponudio da se preko mog ureda napravi dodatna afirmacija Rijeke kao europske prijestolnice kulture. Postoje tehnološke i vrlo konkretne mogućnosti da se to napravi na sustavan i kvalitetan način“, rekao je.

Picula je naglasio da je 2020. godina, kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, ujedno posebna godina i za Europu jer tada ističe rok za realizaciju cijelog niza europskih politika. EU će morati podvući crtu pod sve ono što je do tada htjela realizirati. Stoga je to Rijeci sjajna prilika da dodatno afirmira ne samo sebe, nego i cijelu Hrvatsku. „Nadam se da ćemo svi biti na razini ovih ambicija i očekivanja te da će i institucije Republike Hrvatske ovo prepoznati kao sjajnu priliku da se najmlađa članica EU do kraja afirmira svojim specifičnim značenjima“, rekao je europarlamentarac Picula.

Na pitanje može li njegov Ured u Bruxellesu predstaviti Europi hrvatsku kulturu upravo preko Rijeke, Picula je odgovorio da je to što je Europa izabrala Rijeku motiv da one vrijednosti koje afirmira budu i ono što bi Europa trebala znati o identitetu Hrvatske, i to ne samo kulturnom nego i političkom.

Grad Rijeka