Povežite se s nama

Vijesti

Europskim novcem uređuje se Centar za istraživanje Gorskog kotra

Objavljeno

na

U Općini Lokve je u tijeku projekt koji slavnom Lokvarskom jezeru donosi nove cjelogodišnje sadržaje, povezuje kulturu, edukaciju i turizam, istraživanje i razvoj. U završnoj fazi su građevinski radovi na uređenju Kuće čuvara brane koja će za nekoliko mjeseci postati točka okupljanja brojnih inicijativa, lokalnih, regionalnih, pa i prekooceanskih.

Da bi se sve odvijalo usklađeno sa željama i potrebama lokalne zajednice formirana je Lokalna grupa za podršku projekta Refresh iz kojeg se financira dio obnove Kuće, čiji je drugi sastanak održan u Lokvama 14. ožujka 2019. godine.

Na tom projektu financiranom iz programa INTERREG Središnja Europa 2014-2020, uz općinu Lokve i Primorsko-goransku županiju, sudjeluju još partneri iz Njemačke, Mađarske, Italije i Slovenije, na čelu s vodećim partnerom, regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Implementacija projekta započela je u srpnju 2017. godine, a završetak je planiran u lipnju 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 2.152.612,50 eura, a udio općine Lokve iznosi 208.897,50 eura. 

Cilj projekta REFREsh je pronaći obrasce novog vrednovanja zapuštene industrijske baštine, odnosno iste obnoviti, prenamijeniti i pretvoriti u društvene centre za potrebe kreativnih i kulturnih industrija. Uz navedeno, cilj je razvijanje strategija i procesa kako bi se povezali kreativni, trgovačko-poslovni i uslužni sektor. Time se želi ojačati zajednicom upravljan cjelovit i održiv razvoj ruralnih područja. 

Pilot investicija Općine Lokve je revitalizacija Kuće čuvara brane na Lokvarskom jezeru kojom je predviđena njena prenamjena u Centar za istraživanje Gorskog kotara. 

Na sastanku je prezentiran koncept ponovne upotrebe Kuće čuvara brane na jezeru, a sudionici sastanka su i posjetili samu kuću koja je u završnoj fazi radova. Također, predstavljene su potencijalne mjere kojima je cilj poticanje razvoja i održivosti već postojećih programa, aktivnosti i projekata društvenih centara u zajednici te razvoj novih programa i centara kao prostora sudjelovanja.

Sljedeći sastanak lokalne grupe za podršku projekta REFREsh zakazan je za 9. travnja, a na njemu će se razmatrati programi i načini upravljanja uređenim objektom, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram