Povežite se s nama

Izbori

Eurozastupnica Biljana Borzan posjetila Rijeku i dala potporu Filipoviću

Objavljeno

na
– Kao osoba koja povremeno dođe u Rijeku i gleda sa strane mogu reći – Rijeka je zaista grad primjer drugima. Vidi se da koristi sve svoje potencijale, od lokalnih, nacionalnih, ali i europskih, rekla je danas zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan koja je na riječkom Korzu dala podršku u gradonačelničkoj kandidaturi Marku Filipoviću. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– U Rijeci je izuzetno važno zadržati ovaj kontinuitet, ali uz jednu svježinu, a to je u svakom slučaju Marko Filipović, kao osoba koja ima grad i gradske probleme u malom prstu, koja jako dobro poznaje cjelokupni sustav i ne mora učiti u hodu. Kada pitate ljude kakvog gradonačelnika bi željeli, često će reći – nekoga tko je mlađi i energičan, a da opet ima iskustvo. Upravo je Marko Filipović takav kandidat – još uvijek dovoljno mlad i svjež, ali opet, ne prezelen, zaključila je Borzan.

Priliku za druženje s eurozastupnicom iskoristili su brojni građani, a ispred šatora koalicije SDP-HSU-IDS-HSS, Biljanu Borzan dočekali su i eurozastupnica Romana Jerković, gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica župana Marina Medarić, kao i kandidatkinje i kandidati za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu.

U razgovoru su se dotaknuli korištenja sredstava iz EU fondova, u čemu je Rijeka apsolutni prvak u Hrvatskoj. Filipović je istaknuo – kada je Hrvatska 2013. ušla u EU, znali smo da će svi razvojni projekti na kojima je Grad radio, a koji nisu nailazili na otvorena vrata nacionalnog financiranja, biti prepoznati na razini EU fondova.

– Sa svojim povezanim trgovačkim i komunalnim tvrtkama te ustanovama Grad Rijeka je do sada iz europskih fondova ugovorio gotovo 300 milijuna eura bespovratnih sredstava za realizaciju 175 različitih projekata, kazao je Filipović.

Tako je do sada tim novcem obnovljeno 20 riječkih vrtića i škola, otvoren je novi poduzetnički inkubator, a u tijeku je i realizacija još jednog. EU sredstva Grad je ugovorio i za poduzetničku zonu Bodulovo, a istim sredstvima kupljena su čak 54 nova autobusa Autotroleja od kojih je velika većina već u prometu. Europski novci ulažu se i u kulturu pa se tako 100 milijuna kuna ulaže u obnovu kompleksa Benčić i njegovog pretvaranja u art kvart, te u obnovu broda Galeb. Radi se o najvećem ulaganju u infrastrukturu u kulturi od osnutka Hrvatske, a u pojačanom, novom ritmu nastavlja se i dalje.

– Pred nama je novi razvojni ciklus EU time i novi financijski ciklus. S razvojem projekata i prijavama nećemo stati, a ono što ćemo realizirati u razdoblju koje slijedi u prvom redu su modernizacija Energa, obnova i dogradnja vodoopskrbne mreže i mreže odvodnje, još jedan poduzetnički inkubator Energana, izgradnja komunalne infrastrukture Poduzetničke zone Bodulovo, te Sortirnica otpada.

– Koristeći bespovratna EU sredstva za ove razvojne projekte, proračunska sredstva će se moći usmjeriti na ostale nužne, poput izgradnje poput novih vrtića i stanova, ozelenjavanja grada te na programe usmjerene na odgoj i obrazovanja, sport, rekreaciju, kulturu i financiranje udruga, do socijalne i zdravstvene zaštite, riječi su Marka Filipovića koje su naišle na odobravanje Biljane Borzan.

– Rijeka je izuzetno pozitivan primjer povlačenja europskih sredstava. Tristo milijuna je zaista prelijepi iznos, i to je ona dodana vrijednost koju članstvo u EU nudi, ali neki gradovi i općine nisu prepoznali te mogućnosti, neki su iskoristili na osrednji način, a Rijeka izvanredno, rekla je Biljana Borzan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram