Povežite se s nama

Mozaik

Evo što liburnijski učenici misle o TV i online školi

Objavljeno

na

Ana Vičić


O digitalizaciji i informatizaciji hrvatskih škola govori se godinama, ali tek je pandemija koronavirusa bila okidač da se nastava u potpunosti preseli na male ekrane. Šalu na stranu, ali u svakoj šali ima zrnce istine. Nastava u osnovnim školama zbog pošasti zvane COVID 19 preselila se na male ekrane, pa učenici hrvatskih osnovnih škola prate nastavu putem TV-a. Novinari portala RivijeraNews razgovarali su s četvero učenika osnovnih škola koji pohađaju TV nastavu i evo što rekli.

Leona Somborski, učenica 2.a razreda Osnovne škole dr. Andrije Mohorovičića Matulji kaže:

“OK mi je ova škola preko televizije, ali mi je draža normalna škola jer tada mogu vidjeti učiteljicu i prijatelje. U TV školi imamo lažni razred, glumimo da smo u učionici, izvadimo knjige na stol i pišemo. Učiteljice nam šalju zadatke na viber pa onda radimo domaću zadaću. Hrvatski mi je najdraži predmet jer nam čitaju priče pa je zanimljivo. Tjelesni mi je isto super jer nam učitelj i odrasli učenik pokazuju vježbe pa mi onda radimo ono što i oni rade. Radimo npr. čučnjeve, pripreme za plivanje i ostale čudne stvari. Inače sam kući. Pomažem mami da sprema kuću pa mi ona da mobitel 5 minuta. Tužno je da se ne možemo družiti s drugom djecom zbog ovog virusa, ali mislim da će to proći za 30 dana.”

Matija Milovac, učenik 4.a razreda Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana pun je entuzijazma i misli da je TV škola “fora ideja”.

“Najviše mi se sviđaju zanimljivi crtići koje nam puštaju. Na primjer Profesor Baltazar i neki crtići o vanzemaljcima. Jako mi se sviđa tjelesni jer nam pokazuju vježbe i mi ih kod kuće moramo ponavljati. Najviše mi se sviđaju vježbe boksa koje smo imali. Kontrolne vjerojatno nećemo pisati jer bi mogli gledati u knjigu dok ih rješavamo pa to ne bi bilo fer. Mogao bi bez da učim dobiti peticu, a to ne bi htio. Više se volim potruditi za ocjenu. Da traje cijelu godinu ne bi se mogao družiti s prijateljima. Najviše mi nedostaje druženje s prijateljima i treninzi nogometa.”

Ana Vičić pohađa 5. b razred Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji i danas (23. ožujka 2020.) slavi 11 godina. Svoj će rođendan umjesto s prijateljima u školskim klupama proslaviti kod kuće u svojevrsnoj izolaciji.

“Pratim Sportsku TV gdje možemo pratiti predavanja, a najdraži predmet mi je matematika. Na ostalim programima nema ništa zanimljivo pa ih ni ne pratim. Mislim, inače mi je najdraži predmet priroda jer me zanima gradivo. Trenutno učimo zemljinu površinu, nešto o česticama, zraku i tako nešto. Ono što mi je super je da smo dobili tablet u školi pa više ne moram pisati. Na njemu riješavmo zabavne kvizove vezane uz gradivo. Ono što mi se ne sviđa je da stalno moramo skidati neke aplikacije na mobitel ili tablet. Tijekom učenja imam uključene sve uređaje: kompjuter, tablet, mobitel, a tu su još knjiga, bilježnica i radna bilježnica pa mi je cijeli stol zauzet. Brat i ja se moramo stalno mijenjati tko će pisati za školu u sobici, a tko u kuhinji. Učim uglavnom ujutro pa sam kroz dan slobodna, a sve za školu uspijem obaviti za tri sata. Nedostaje mi normalna škola jer imam komplikacija sa sustavom koji je preopterećen za razliku od obične škole gdje dođeš ujutro na predavanje, poslušaš, zapišeš i ideš doma.”

Najstariji sugovornik zove se Mares Ivan Ojdanić. Učenik je 7. a razreda Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji i o TV nastavi ima sasvim drugačije mišljenje.

“Online nastava je katastrofa. Na Sportskoj televiziji doduše pogledamo sve kako je po rasporedu, ali ovo putem interneta ne funkcionira. Kao prvo internet je spor, datoteke jedva otvaramo, nemamo potrebne materijale za pokuse. Radije bi da se ukine nastava. Prvo je bio dugotrajan štrajk, sada ova karantena, najbolje bi bilo da se ponovi školska godina. Što se tiče slobodnog vremena, provodim ga u vrtu jer tamo uvijek ima posla. Farbamo ogradu, čupamo korov, a zabavljam se na kompjuteru. Jedva čekam da sve ovo završi da se vratimo u normalu.”

Izvor: RivijeraNews

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram