Povežite se s namaFestival gitare se tako u Kastvu tradicionalno  održava od 1997. godine, a danas je priznat i prepoznat kako u europskim tako i u svjetskim gitarističkim krugovima. Od samih početaka Festivala u Kastav su pristizala najpoznatija gitaristička imena sa svih kontinenata i svih stilova, poput Tommya Emmanuela, Dominica Millera, Uwea Kropinskog i slično. U posljednjih se nekoliko godina konceptualno Festval gitare sve više oslanja na lokalne glazbene motive i tematiku pa će tako ove godine publika uživati u kolažu gitarskih nastupa s predznakom etno i world glazbe, naglašavajući pritom interpretaciju tradicijskog izričaja.

Damir Kukuruzović Django Group & Friends

Muziciranje Damira Kukuruzovića svojevrstan je hommage glazbi D. Reinhardta i S. Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća, a sam Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta. Najpoznatiji promotor francuskog jazza na ovim prostorima, Kukuruzovićev bend, nastupao je na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu promovirajući tradiciju Djangove glazbe i jazza. Na svom nosaču zvuka Green Hill Gipsy Swing, surađivao je s francuskim gitaristom Angelom  Debarreom te violinistom Loulou Djinom. Godine 2009. održao je turneju s Ludovicom Beierom, jednim od najvirtuoznijih jazz harmonikaša današnjice. Na svom glazbenom putu Kukuruzović je surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta jazza, kao što su Adrian B. Burns (poznat po svojim nastupima s Billom Wymanom), Joscho Stephan, Boško Petrović, Raphael Fays (najpoznatiji romski flamenco gitarist). Održao je i zajedničku turneju s vrlo traženim manouche glazbenikom iz Strassburga, Yorgui Loefflerom, te 2012. i sa sjajnim gitaristom Wawau Adlerom. Svoju suradnju s njima zabilježio je na nosaču zvuka nazvanom Manouche. U 2014. godini objavljuje novi album My Django Family, s  Wawau Adlerom, Raphaelom Faysom, Zoranom Predinom i Vlatkom Stefanovskim.

Cijena ulaznice: 30,00 kn

Fog Painters feat. Vasko Atanasovski

Uz multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića na gitari, Fog Painterse čine Žiga Golob (kontrabas) i Kruno Levačić (udaraljke). Kao gost kastavskog koncerta nastupit će Vasko Atanasovski (flauta, saksofon), hvaljeni  slovenski kompozitor i glazbenik.  U glazbi Fog Paintersa mogu se čuti utjecaji bluesa, jazza, etna pa sve do elektronske glazbe, a ono što je najstalnije u njihovom izričaju jest promjena od koje polaze i kojoj se neupitno vraćaju kroz proces kontinuiranog stvaranja. Repertoar Fog Paintersa baziran je na autorskoj glazbi Zorana Majstorovića koji je kastavskoj publici prošlogodišnjim nastupom u sklopu Festivala gitare prezentirao world music spektakl Atma Mundi. Kreativna improvizirana glazba je autohtoni dio europskog glazbenog naslijeđa budući da se improvizacija koristila u europskoj glazbi stotinama godina unazad. Na tragu koncepta improvizacije i trenutnog komponiranja, iskreni glazbenici koriste se bogatim instrumentarijem kako bi improvizirajući stvorili jedinstvene i uvijek drugačije kompozicije i teksture.

Cijena ulaznice: 30,00 kn

Gerbaz GIIPUJA feat. Elvis Stanić

Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma GIIPUJA kojim se progresivni kastavski jazz glazbenik s diplomom jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se predstavlja kastavskoj publici s novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća MENART  koja je objavila nosač zvuka. Uz Damjana Grbca na kontrabasu te bubnjara Tončija Grabušića, sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimeziju interpretacije uz saksofonistu Andreasa Marinella te zagrebačkog multiinstrumentalista Marka Firsta koji osim sopela i drugih egzotičnih puhačkih instrumenata svira violinu.

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Kao skladatelj posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je na području tzv. world glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj. Elvis Stanić je samostalno i s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu, a posebno je važno za istaknuti kako je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Elvis Stanić će u ovom programu Kastafskog kulturnog leta izvoditi skladbe na gitari i harmonici. Harmonika je danas neizostavni instrument Kastva i Kastavštine te će se stoga na poseban način sljubiti u izvođenim aranžmanima obzirom da GIIPUJA njeguje sopele koje su prije harmonike ”vladale” Kastavštinom. Valja istaknuti kako je tradicionalna glazba Istre i Primorja  – istarska ljestvica, zaštićena od UNESCO-a, možda nešto najoriginalnije što ovi krajevi u smislu glazbe baštine pa će tako ovaj program uvelike doprinijeti prezentiranju bogatog kulturnog i tradicijskog naslijeđa.

Cijena ulaznice: 30,00 kn

Dnevne ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records, Splitska 2a, Rijeka, Dallas Records, Tkalčićeva 7, Zagreb, Foto Revija, Užarska 28, Rijeka, Ex libris, Riva Bouduli 3B, Rijeka, New Sound, Trg maršala Tita 2, Matulji te na www.mojekarte.hr.