Povežite se s nama

Vijesti

Filipović i Palčevski primili nove riječke akademike

Objavljeno

na
Gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski održali su u salonu Grada Rijeke prijem za nove akademike Sveučilišta u Rijeci – Stipana Jonjića i Silvanu Vranić.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na izbornoj skupštini održanoj u svibnju ove godine izabrala je 17 novih redovitih članova – akademika te po 5 dopisnih i članova suradnika. Prof. dr. sc. Silvana Vranić s Filozofskog fakulteta izabrana je u Razred za filološke znanosti, a prof. dr. sc. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Razred za prirodne znanosti.

Akademik, prof. dr. sc. Stipan Jonjić redoviti je profesor u trajnom zvanju i voditelj Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, među vodećim znanstvenicima je u biomedicinskom znanstvenom području s visokom međunarodnom prepoznatljivosti i ugledom. Njegov sveobuhvatni pristup istraživanju imunosnih odnosa virusa i domaćina obuhvaća širok dijapazon bioznanstvenih disciplina.

Akademkinja, prof. dr. sc. Silvana Vranić vodeća je hrvatska dijalektologinja i najveći autoritet za sjeverne čakavske govore hrvatskoga jezika, koja je osobno ili u suradnji sa svojim studentima istražila impresivan broj dijalektoloških punktova.

Čestitavši na ovom iznimnom priznanju, članstvu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako su novi akademici, radom, iskustvom, znanjem i uspjesima obogatili akademsku zajednicu u Rijeci, ali i Hrvatskoj i svijetu. “Pratimo vaš rad i vaše uspjehe, vaš doprinos, inovativnost i znanje koje neumoljivo unaprjeđujete i nesebično dijelite. Ovo je zasluženo priznanje i drago nam je da je znanstvena zajednica prepoznala vaš rad. To je ujedno velika čast i za naše Sveučilište. Prvi radni sastanak na početku svog mandata, zajedno sa zamjenicima i suradnicima održali smo upravo s predstavnicima Sveučilišta, na čelu s Rektoricom. Smatramo kako nema razvoja grada bez sinergije sa Sveučilištem. Upravo zato je zamjenik Goran Palčevski zadužen za suradnju sa Sveučilištem i  KBC Rijeka, posebice vezano uz razvoj i izgradnju nove bolnice”, kazao je Filipović.

“Akademija je institucija koja u svome članstvu ima svega 12 posto žena, pa je tim više značajna činjenica da je akademkinja Vranić postala jednom od njih upravo s našeg Sveučilišta. Akademik Jonjić je član i drugih akademija koje su već ranije prepoznale njegov rad, više je eksponiran u javnosti i zaista nam je drago da mu je konačno i HAZU dodijelila ovo priznanje. Izvrsnost koju ste pokazali u svom radu nikako nije prošla nezapaženo.  Dapače, ona služi kao primjer svima nama kako upravo ulaganjem u znanje, ulaganjem u studente, znanstvenike, i umjetnike, stvaramo prepoznatljivu riječku kvalitetu, široku paletu znanja i uspjeha. Vjerujem da će Rijeka, s obzirom na doprinos znanstvenoj zajednici, u narednim godinama zasluženo dobiti još akademika”, zaključio je Filipović.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski je kazao kako je zasluženi status akademika na neki način vrhunac karijere, jer višeg statusa od toga nema i to je velika čast. “No to je jedna vrst uspjeha. Ona druga je mentorstvo. Učitelji nisu samo nositelji znanja nego i motivatori, važni ne samo u pogledu obrazovanja budućih naraštaja nego i stvaranja budućih akademika. Smatramo kako je doprinos Rijeke akademskoj zajednici velik i da naš grad inovativnošću  i znanjem zaslužuje puno više”.

Zahvalivši se na prijemu akademik Stipan Jonjić istaknuo je važnost timskog rada u postizanju uspjeha. „Ne postoji znanost za velike i male, za ove ili one narode, znanost je za sve. U znanstvenom radu teško je uspjeti, puno je srazova, neuspjeha. Morate imati dobru selekciju suradnika koji s vama dijele strast istraživanja. Imao sam priliku obrazovati takve ljude i s njima raditi. Danas su to vrhunski znanstvenici i to smatram svojim najvećim doprinosom. Cilj mora biti jasan i treba puno raditi. Kad dođe kriza poput ove s pandemijom korone, onda tek vidiš koliko ti je važna njihova polivalentnost. Ništa se ne može stvoriti na brzinu. Uvijek se moraš potruditi  da odabereš suradnike koji su bolji od tebe. S druge strane Rijeka ima velike potencijale, ima ono nešto što je potrebno i što je posebno”, rekao je Jonjić.

Akademkinja, prof. dr. sc. Silvana Vranić je kazala kako je ono čime se akademik Jonjić bavi neusporedivo s onim čime se ona na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta bavi. „Ovo je veliko priznanje za mene ali i priznanje Odsjeku za kroatistiku i Filozofskom fakultetu. Premda su profesoru Jonjiću i meni polazne pozicije različite, jedna nam je stvar podjednako važna, a to je timski rad i mentorstvo. Mentori su izuzetno važni. Ja sam kao mentoricu  imala prof. Lukežić koja mi je dala ogroman poticaj i usmjerila me na istraživanja. Bavila sam se paškim i istarskim govorima, istraživala veliki broj lokacija. Najljepši dio bavljenja strukom mi je uvijek bio rad na terenu, ali u svemu je važno je imati dobre suradnike, jer se i od njih može puno naučiti. Ako mladi ljudi koji se bave znanošću teže samo sakupljanju bodova potrebnih za status, ukoliko nema strasti za istraživanjima i želje za davanjem doprinosa, neće daleko stići“ kazala je Vranić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže