Povežite se s nama

Vijesti

Filipović i Prijić – Samaržija uputili poruke povodom početka akademske godine

Objavljeno

na
Na dan početka akademske godine, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović uputio je pismo studenticama i studentima:

Poštovane i drage studentice i studenti,

na samom početku jednog od najzanimljivijih i najdinamičnijih razdoblja u vašim životima, prije svega, čestitam vam na uspješno upisanom fakultetu, ali i sasvim novom, životnom izazovu, koji upravo započinjete.

Ovo će razdoblje biti obilježeno mnogim lijepim trenutcima, novim poznanstvima, prijateljstvima, ali i brojnim mogućnostima za vaš daljnji rast i razvoj, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. Danas, kada se vraćate u dvorane, ili pak po prvi puta u njih sjedate, nastavljate ili započinjete svoj akademski put, imajte na umu, kako upravo taj put, definira vaše živote, stvara temelje smjera u kojem ćete krenuti nakon završenog fakulteta, gradi ambicije koje će vas voditi više i dalje.

Riječki će fakulteti, uvjeren sam, vašim ciljevima, željama i ambicijama, odgovoriti u potpunosti i, kvalitetnim, stručnim kadrovima, prepoznatljivim, organiziranim sustavom te inovativnim i suvremenim načinima obrazovanja, još jednom dokazati kako je vaš izbor bio i više nego ispravan.

Naravno, vrijeme studiranja, nije samo vrijeme provedeno na fakultetu, u dvoranama i kabinetima. Stoga se doista nadam da ćete, tijekom ovog važnog razdoblja, pronaći vremena za slobodne aktivnosti, zabavu i razonodu te uživati u svemu onome, što Rijeka nudi mladim ljudima. Kao Europski grad sporta 2022. godine, u Rijeci ima pregršt sportskih aktivnosti i događanja, a kao grad koji je, 2020. godine, nosio titulu Europske prijestolnice kulture, ne nedostaje ni onih kulturnih i zabavnih sadržaja, od kojih ćete, siguran sam, pronaći nešto za sebe.

Iskreno se nadam da ćete, ovu akademsku godinu, započeti, ali i završiti, bez online verzije, različitih modela studiranja na daljinu i, najvažnije, da ćete je moći živjeti i doživjeti.

Grad Rijeka, sve to vrijeme bit će vam potpora i podrška, kontinuirano planirajući i promišljajući daljnji razvoj i poboljšanje životnih prilika, temelja, ali i poslovnih mogućnosti za nastavak vaših života upravo ovdje, u Rijeci.

Na kraju, za što bolji početak, svim studenticama i studentima želim sretnu, uspješnu i zabavnu akademsku godinu!

Marko Filipović, gradonačelnik

 


 

Isto je učinila i rektorica Sveučilišta u Rijeci:

Uvažene kolegice i kolege,

dragi studenti, istraživači, nastavnici i svi zaposleni na Sveučilištu u Rijeci,

S početkom nove akademske godine, dopustite mi da nam svima poželim uspješan rad, i rezultate koji će nas ispunjavati u profesionalnom i osobnom smislu. Naša kuća, Sveučilište u Rijeci, će rasti upravo onako i onoliko koliko mi budemo rasli kao pojedinci i koliko budemo istinski odani našoj dužnosti brige za rast svakoga tko stoji pored nas. Pozivam vas da i ove godine damo najbolje i najviše od sebe da Sveučilište u Rijeci i nadalje bude izuzetno po svojoj otvorenosti, autentičnoj kvaliteti i transparentnosti.

Posebnu dobrodošlicu upućujem brucošicama i brucošima, našim novim kolegama. Krećete na put ostvarenja svojih želja i planova, a Sveučilište postaje vaš drugi dom. Želim vam poručiti da ćemo učiniti sve da dobijete najbolje obrazovanje i potrebnu potporu kako biste svoje ciljeve i ostvarili. Pažljivo ćemo vas slušati i podržavati kada budete tražili više – znanja, inovacija, kreativnosti, pravednosti i šansi. Najviše čemu se možemo nadati jest da budete ponosni što ste studenti Sveučilišta u Rijeci.

Godina koja nas čeka bit će izazovna po mnogočemu. Živimo u vremenu u kojem svakodnevno bilježimo izazove za demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona. Europa i svijet bilježe rast autoritarnih režima, prijetnje temeljnim demokratskim vrijednostima pluralizma, uzajamnog uvažavanja i solidarnosti, ali i krizu prosvjećenosti. Ekonomski izazovi i pad standarda radikaliziraju socijalno ranjive skupine kojima se utjeha nudi u navodnom osnaživanju njihova identiteta, a zapravo u isključivosti i uskraćivanju sloboda drugima. Rat u neposrednoj blizini, energetska kriza, posljedice klimatskih promjena, slabljenje povjerenja u institucija i sustava čine godinu pred nama dodatno složenom.

Generacije prije nas, kao i one koje dolaze imale su i imat će svoje izazove. Nikada nije bilo da izazova nije bilo, ali i nikada neće ni biti da ih nećemo uspjeti rješavati. Nije utjeha činjenica da svaka generacija misli da su njihovi izazovi veći od svih koji su im prethodili. Nije utjeha ni pozivanje na objektivno osobito teške okolnosti. Utjehu treba tražiti u razumijevanju da smo sposobni za sve što nije ljudski nemoguće. Rješenje je u razumijevanju da formula naše dobrobiti uključuje dobrobit drugih. Ljudski kapaciteti za altruizam su ogromni, kada shvatimo da egoizam nije prirodna datost niti ključ društvenog uspjeha.

Akademska godina pred nama je osobita po tome što slavimo pedesetu obljetnicu Sveučilišta u Rijeci. Pozivam vas da nam se pridružite na istraživačkim susretima, razgovorima i događanjima na kojima ćemo s prijateljima i kolegama iz Europe i svijeta otvarati nove teme i bilježiti postignuća naših ljudi. Naša slavljenička poruka je naš način života i rada –  otvorenost idejama, ljudima, zajednici, svijetu te stalnom proširivanju prostora slobode, suradnje i solidarnosti.

SEMPER MAGIS

Vaša rektorica, Snježana Prijić-Samaržija

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže