Povežite se s nama

Vijesti

Filipović postavio Obersnela i u Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka

Objavljeno

na
Bivši gradonačelnik Vojko Obersnel nedavno je imenovan u Turističko vijeće Turističke zajednice grada Rijeke, a službeno na prijedlog komunalnog društva Autotrolej koje u tom tijelu ima jedno predstavničko mjesto. Sve to zasigurno nije napravljeno bez odobrenja aktualnog gradonačelnika Marka Filipovića, koji je u obrazloženju istaknuo kako je njegov prethodnik postigao brojne uspjehe u sektoru turizma tijekom dugogodišnjeg upravljanja Gradom Rijekom.

No, to nije jedina pozicija na kojoj će se Obersnel nalaziti u narednim godinama, jer je ove srijede, 18. svibnja, Filipović potpisao i odluku kojom se bivši gradonačelnik postavlja kao predstavnik Grada Rijeke u Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka na razdoblje od četiri godine.

“Za trajanja mandata Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka koji je započeo 2. svibnja 2021. godine, dana 16. i 30. svibnja 2021. godine provedeni su izbori za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika (1. i 2. krug izbora). Na tim je izborima za novog Gradonačelnika Grada Rijeke izabran Marko Filipović, koji sukladno odredbama Zakona o lokalnim izborima stupio na dužnost dana 7. lipnja 2021. godine.

Kako je još od 2000. godine predstavnik Grada Rijeke u Upravnom vijeću upravo Gradonačelnik Grada Rijeke, 14. srpnja 2022. godine donesena je Odluka kojom se za novog predstavnika Grada Rijeke imenuje novoizabrani Gradonačelnik Marko Filipović (a istovremeno se van snage stavlja Odluka od 14. travnja 2020. godine kojom je mr.sc. Vojko Obersnel, kao tadašnji Gradonačelnik imenovan u Upravno vijeće Lučke uprave).

U međuvremenu, 25. prosinca 2021. godine na snagu je stupio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 143/21).

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dalo je 24. siječnja 2022. godine Smjernicu i Uputu.

Povjerenstvo navodi da sukladno članku 18. citiranog Zakona obveznici koji obnašaju javnu dužnost župana, gradonačelnika, općinskih načelnika i njihovih zamjenika više ne mogu biti članovi upravnih vijeća ustanova i nadzornih odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili interesa za jedinicu lokalne i područne (regionalne) samouprave. Navedeni obveznici upućeni su da u roku od 60 dana od stupanja na snagu navedenog Zakona otklone mogućnost povrede odredbe članka 18. Zakona.

Sukladno naprijed navedenom, u smislu odredbe članka 18. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, dana 15. ožujka 2022. godine Gradonačelnik Marko Filipović podnio je ostavku na svoje mjesto člana Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka.

Od podnošenja ostavke sadašnjeg Gradonačelnika Grad Rijeka je ostao bez svojeg predstavnika u Lučkoj upravi Rijeka.

S obzirom na činjenicu da je bivši Gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel bio članom Upravnog vijeća u nekoliko uzastopnih mandata, logičnim se nametnulo rješenje da se mr.sc. Vojko Obersnel imenuje za predstavnika Grada Rijeke u Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka”, stoji u pojašnjenju zaključka kojeg je danas potpisao Filipović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram