Povežite se s nama

Vijesti

Filipović: Rijeka ima pripremljene nove EU projekte za brodogradnju i farmaceutsku industriju

Objavljeno

na

Danas, 09. srpnja 2021. održana je Uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove. 

Centralni dio konferencije bila je glavna panel rasprava pod nazivom Kome pripada sutra, a kome sredstva? na kojoj su sudjelovali:   

 • Marijana Bačić, Potpredsjednica Uprave za Korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma d.d.
 • Marko Markić, Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske
 • Marko Filipović, Gradonačelnik Grada Rijeke 
 • Dražen Jakšić, Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar
 • Gordana Kovačević, Predsjednica Ericsson Nikole Tesle d.d.
 • Snježana Prijić-Samaržija, Rektorica Sveučilišta u Rijeci

Raspravu je moderirala Mirjana Samardžić Novoselec, Članica Uprave Apsolona d.o.o., koja je ujedno održala i uvodno predavanje same panel rasprave pod nazivom Gradovi budućnosti – kako do njih?. 

Kao jedan od zaključaka panel rasprave istaknula se važnost brzine u plasiranju inovativnih rješenja na tržište i reakcije na promjene te jačanje ljudskih kapaciteta. 

-Nakon prvih najava uvođenja digitalnih covid putovnica Ericsson Nikola Tesla je brzo djelovao i zajedno s partnerima prvi u EU razvio i implementirao aplikaciju za provjeru potvrde o cijepljenju protiv COVID-19. Tim korakom se Hrvatska pozicionirala kao predvodnik, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle. Kovačević je naglasila značaj ulaganja u infrastrukturu koja je temelj razvoja i primjene svih inovacija.  

-Unatoč nepovoljnim uvjetima, mi smo tijekom 2020. godine zaposlili 200 novih IT stručnjaka, a u prvoj polovici 2021. godine preko 220. Potrebe premašuju ono što tržište rada trenutno nudi, stoga je potrebno uspostaviti snažniju suradnju s visokoobrazovnim ustanovama, zaključila je Kovačević. 

-Sva sveučilišta moraju prepoznati trenutak i otvoriti se prema daljnjoj suradnji s poslovnim sustavom. Novi eko sustavi koji okupljaju poslovni, javni i znanstveno-istraživački sektor su izuzetno važne, istaknula je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te je ujedno i najavila nove infrastrukturne projekte Sveučilišta.  

-Osim Inovacijske arene koja će se baviti brodogradnjom i pomorstvom, inovacijama i zelenim tehnologijama, 600 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predodređeno je za reformu visokog obrazovanja u sklopu kojeg ćemo uspostaviti tzv.Virtualni kampus koji će omogućavati brže povezivanje s građanima, zaključila je Prijić-Samaržija. 

Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je za predstojeće financijsko razdoblje najavio jaču ulogu jedinica lokalne samouprave u postupku dodjele EU sredstava te istaknuo da je osigurano gotovo dvostruko više bespovratnih sredstava.

-Visoka razina centralizacije dosad je predstavljala priličan izazov iako je Rijeka na njega dobro odgovorila strateškim projektima iz područja toplinarstva, vodovoda i kanalizacije, javnog prijevoza… Kao rekorder u povlačenju EU sredstava, Grad Rijeka već sada ima pripremljene projekte iz područja farmaceutske industrije i brodogradnje, kazao je Marko Filipović, Gradonačelnik Grada Rijeke. 

-Smjer razvoja Grada Rijeke zacrtan je Planom razvoja Grada Rijeke 2021.-2027 i slijede nam četiri godine rada na ostvarenju zadanih ciljeva pokrećući grad u novom ritmu, zaključio je Filipović.

Potpredsjednica uprave za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma Marijana Bačić istaknula je neka od HT-ovih rješenja unutar smartcity platforme. 

-HT je uspostavio najveću mrežu punionica električnih vozila u regiji, a Smart parking je proizvod koji izravno doprinosi smanjenju emisije štetnih plinova. Posebno smo ponosni na naš projekt širokopojasne mreže sufinanciran od strane EU kojim se stanovnicima van gradova omogućuje jednako kvalitetna usluga interneta i naprednih tehnologija kao u velikim gradovima, kazala je Bačić.

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, izrazio je zadovoljstvo što su teme poput energetske učinkovitosti, strateškog planiranja u energetici i klimatskih promjena dospjele u fokus šire javnosti pa i političkog vodstva.  

Tijekom poslijepodnevne sesije konferencije održana su predstavljanja podprojekata Centra komptencija za pametne gradove: 

 1. Smart.City Energy&Enviroment stvara platformu za planiranje i upravljanje energetskom učinkovitošću, javnom rasvjetom i održivim okolišem te gospodarenje otpadom; 
 2. Smart.City 4D Inteligentna Infrastruktura omogućuje efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom u svrhu smanjivanja troškova, privlačenja investicija i pružanja što bolje usluge; 
 3. Smart.City Connected Traffic uspostavlja integrirani sustav za podršku odlučivanju u gradskom prometu i urbanoj mobilnosti; 
 4. Smart.City Surinmo želi optimizirati prometne tokove u uvjetima niskougljične mobilnosti i izraditi model centralnog praćenja, analize i dijeljenja ključnih informacija o prometu; 
 5. Smart.City Living omogućuje direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja; 
 6. Smart.City Modesty prikuplja podatke u realnom vremenu u svrhu dobivanja što relevantnijeg uzorka podataka za potrebe istraživanja.

U samoj razradi šest istraživačko-razvojnih podprojekata sudjeluje 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća i 3 institucije za istraživanje i širenje znanja. Na predstavljanju podprojekata će biti prisutni predstavnici svih 20 partnera okupljenih u projektu.   

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram