Povežite se s nama

Vijesti

Filipović sudjelovao na konferenciji “ Future Tense powered by Lürssen”

Objavljeno

naRiječki gradonačelnik Marko Filipović jučer je u Zagrebu, u sklopu poslovne konferencije Future Tense, sudjelovao na panelu posvećenom temi kako razvitak gradova mijenja sliku države.

Konferencija „Future Tense powered by Lürssen“ autorski je projekt agencije Komunikacijski laboratorij, a tijekom predavanja i panel rasprava sudionici su imali priliku, slušajući neke od najpoznatijih futurologa i govornika, produbiti teme liderstva, tehnologije, održivosti i društvenih trendova. Konferencija predstavlja mjesto susreta predstavnika poslovnog sektora, ali i javne uprave, akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i komunikacijskih stručnjaka zainteresiranih za trendove u budućnosti poslovanja.

Gradonačelnik Filipović sudjelovao je u panelu „Jesu li gradovi bolji od države“, u kojem su odgovor na pitanje pokreću li gradovi promjene u državi ili obrnuto pokušali dati i gradonačelnici Zagreba i Bjelovara Tomislav Tomešević i Dario Hrebak.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako su, svjesni važnosti gradova i njihovog utjecaja na dobrobit građana, gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka početkom 2023. godine pokrenuli „Inicijativu 4 grada“, kao platformu za suradnju na temama i projektima od zajedničkog interesa za gradove i njihove građane.

Gradonačelnik Filipović tom je prilikom govorio o najznačajnijim investicijama i projektima u Rijeci, čija će provedba utjecati ne samo na cilj zbog kojih su osmišljeni i provedeni, nego će imati i pozitivne učinke na okoliš, lokalnu ekonomiju i cjelokupni razvoj zajednice.

Jedan od značajnijih projekata svakako je uređenje Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana, koji se uređuje u zgradi energane bivše riječke tvornice papira. Poduzetnicima je namijenjena i novouređena Poduzetnička zona Bodulovo, a mnogi su poduzetnici bili uključeni i u projekt Centar kompetencija za pametne gradove, koji je polučio 36 inovativnih proizvoda i usluga. Svi ovi projekti provedeni su ili se provede uz podršku sredstava iz EU fondova, a to se odnosi i na veliki investicijski ciklus na unapređenju komunalne infrastrukture. Tako se kroz projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ u Rijeci i okolici gradi oko 217 km sustava odvodnje s pripadajućim objektima, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te izvode radovi na oko 100 km vodoopskrbe, a kroz projekt „Obnova toplinarstva Grada Rijeke“ obnavlja se 8 km starih toplovoda, gradi 2,5 km novih spojnih toplovoda uz obnovu 4 proizvodna pogona toplana.

U pripremi su, a u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, i projekt preuređenja bivše zgrade ExportDrva u višenamjensku infrastrukturu u funkciji podrške gospodarstvu i turizmu, kao i projekt Uređenja postojeće sportsko-obrazovne zone Trsat.

Osim projekata čiji je nositelj Grad i njegova komunalna i trgovačka društva, u Rijeci se odvija čitav niz državnih i privatnih investicija, pa je tako otvoren novi kompleks bolničkih zgrada na Sušaku, izgrađena državna cesta D403, priprema se uređenje ACI marine Rijeka te se realizira Kompleks Žabica, kojim Rijeka neće dobiti samo moderni autobusni kolodvor i garažu, nego i veće otvaranje prema moru i omogućavanje novih sadržaja na mjestu dosadašnjeg parkirališta na obali.

Uz panel gradonačelnika, sudionici konferencije mogli su poslušati predavanja Felipea Gomeza i Costasa Markidesa o budućnosti liderstva, Lassea Jonassona o budućnosti tehnologije, Martina Krusea o održivosti, Rahaf Harfoush o odnosu društva i tehnologije i Malene Rydahl o izgradnji poverenja i sreće u poslovnom okruženju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže