Povežite se s nama

Vijesti

Filipović u Osijeku s kolegama, njegova glavna tema bila priuštivo stanovanje

Objavljeno

na
Gradonačelnici Osijeka, Zagreba, Splita i Rijeke – Ivan Radić, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak i Marko Filipović s gradskim izaslanstvima sastali su se u petak i subotu u Osijeku na četvrtom radnom susretu u sklopu “Inicijative 4 grada“.

Riječ je o platformi koju su gradonačelnici četiri najveća hrvatska grada pokrenuli krajem ožujka ove godine u Zagrebu kako bi surađivali na temama od zajedničkog interesa.

Priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija ključne su teme kojima se Inicijativa bavila i ovoga puta, izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić dodajući kako ove izazove dijele i zajednički rješavaju sva četiri grada.

“Osim sastanaka koje smo održali u svim gradovima, često se sastajemo i online putem gdje se različite radne skupine na različitim razinama sastaju, dogovaraju i razmjenjuju iskustva. Brojne su teme o kojima razgovaramo, ali u fokusu su tri kojih se držimo, priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija”, rekao je gradonačelnik Radić.

Govoreći o zelenoj tranziciji gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je automatsko upravljanje prometom, odnosno semaforizirana raskrižja, rekavši kako se kroz algoritme želi povećati protočnost prometa, posebice kada je riječ o javnom prijevozu.

“Na taj način želimo naše gradove učiniti manje prometno zagušenima te imati veću protočnost prometa. Također bismo onda mogli upravljati prometom vezano i za određene prometne nesreće, radove na cesti i velike sportske događaje”, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Dodao je kako sva četiri grada idu u smjeru povećanja broja stabala na javnim površinama kako kroz projekte financirane iz Fonda za zaštitu okoliša tako i kroz vlastite.

“Govorimo o 15-ak tisuća stabala koja će biti zasađena u sva četiri naša grada samo ove sezone. Te su akcije u tijeku, a razgovarali smo i o jačanju kapaciteta naših poduzeća za održavanje zelenih površina što se pokazuje kao strateški jako bitno, posebice u vrijeme vremenskih nepogoda koje nastaju zbog klimatskih promjena, oluja, suša i slično”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Izvijestio je i da će na sljedećim sastancima fokus biti na modernizaciji javne rasvjete, obnovljivim izvorima energije i energetskoj obnovi javnih zgrada, ocijenivši ih kapitalnim investicijama čiji povrat će se vidjeti kroz 10-ak godina.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo Inicijativom ističući kako su kroz sastanke razvijene mnoge ideje za rješavanje izazova koje četiri grada dijele.

“Digitalizacija je možda i najdinamičniji dio jer se temelji na rješenjima koje smo implementirali u svim gradovima, a sada dijelimo iskustva i najbolje prakse jedni s drugima. U Splitu smo kao prvi grad u Hrvatskoj otvorili tzv. kontakt centar. To je polazna točka u kojoj svi građani prijavljuju svoje probleme i upućuju svaki upit koji imaju, a zatim se prati i vrlo brzo odgovara, što se pokazalo jako uspješno. Razvili smo i Smart City aplikaciju kroz koju se sve naše digitalne usluge mogu centralizirati”, poručio je splitski gradonačelnik Puljak.​

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako je Inicijativa po pitanju priuštivog stanovanja ostvarila značajne pomake te da su u kontaktu i s Europskom investicijskom bankom, Svjetskom bankom, komercijalnim bankama i nizom drugih stručnjaka.

“Radna skupina za priuštivo stanovanje iznjedrila je niz prijedloga. Konkretno, u Rijeci smo uputili u proceduru, počevši s javnim savjetovanjem, i novu odluku o komunalnom doprinosu čime omogućujemo smanjenje komunalnog doprinosa kada se radi o poticanoj gradnji i priuštivom stanovanju, na način da se takve zgrade djelomično i u potpunosti može osloboditi komunalnog doprinosa”, napomenuo je riječki gradonačelnik.

Istaknuo je i da Rijeka provodi veliku anketu na više od 1000 mladih kako bi uvidjeli njihove potrebe zaključivši kako je priuštivo stanovanje postala tema nacionalnoga opstanka.

Sljedeći sastanak Inicijative 4 grada održat će se u Zagrebu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže