Povežite se s nama

Vijesti

Filipoviću predana peticija za izgradnju garaže na Kozali

Objavljeno

na
Mjesni odbor Kozala pokrenuo je u listopadu peticiju za izgradnju javne garaže na području MO Kozala. Potpisi su se online i fizički prikupljali od 27. listopada do 30. studenoga 2023. godine te su u tom razdoblju prikupljena ukupno 1052 potpisa građana – podupiratelja peticije, navodi se u priopćenju koje prenosimo.

Danas je peticija predana gradonačelniku Grada Rijeke g. Marku Filipoviću uz prisustvo rukovoditelja nadležnih službi.

Na sastanku je osim predaje peticije bilo riječi i o detaljima realizacije javne kvartovske garaže. Što se lokacije tiče, detektirano je nekoliko mogućih opcija. Sukladno Detaljnom planu uređenja zone ulaza u groblje Kozala, planirana je garaža kod zgrade T- coma, a prema mišljenima stanara preferira se garaža na prostoru ulice Ante Kovačića između nebodera, tj. na prostoru sadašnjeg parkinga sjevero(istočno od njih). Garaža kod groblja bila bi korisna dnevnim radnim migrantima, čime bi se oslobodio dobar dio parkirnih kapaciteta oko stambenih zgrada, a u slučaju garaže u krugu nebodera povećao bi se kapacitet parkirnih mjesta na toj mikrolokaciji, a što znači rasterećenja kolnika, ali i svakodnevnice naših sugrađana. Na kraju, ono najvažnije – izgradnjom garaže oslobodit će se pločnike i učiniti susjedstvo kvalitetnim životnim prostorom za lokalnu zajednicu što je apsolutni cilj modernog prostornog planiranja.
S obzirom na interes građana i prve reakcije sa sastanka, vjerujemo u razumijevanje i pozitivne i produktivne reakcije nadležnih gradskih službi što se definitivno potvrđuje ovom predajom potpisa gradonačelniku Marku Filipoviću, pročelnici za urbanizam i prostorno uređenje Ljiljani Buljan i direktoru Rijeka plus d.o.o., g. Smojveru.

Podsjećamo, peticija je bila dostupna online, u zgradama u kvartu te u prostorima MO Kozala. Broj skupljenih potpisa, koji je dvostruko veći od izlaznosti na ovogodišnje izbore za mjesne odbore, a sve to bez intenzivne kampanje, svjedoči o ispravno detektiranoj, iskrenoj potrebi i važnosti pitanja parkinga za stanovnike Kozale, ali i cijelog grada. Razlozi za eskalaciju problematike parkinga su višestruki, počevši od većeg broja automobila stanara od onog u vremenu izgradnje većine stambenih objekata (naročito nebodera) pa do činjenice kako je Kozala kao kvart rubno područje samog centra grada u kojem u većem dijelu ne postoji naplata pa se parkingom koristi veliki broj građana – dnevnih radnih migranata. Kad se tome pridoda i plan za izgradnju izlaza sa zaobilaznice na Kozali, opravdan je strah od još većeg prometnog kaosa. Iako to zvuči teško moguće, situacija već sada kaotična.

Zbog nagomilanih vozila, situacija je frustrirajuća i za sve one koji pokušavaju proći s dječjim ili invalidskim kolicima, a stradavaju i zelene površine na koje se svojim automobilima penju očajni vozači. Ono na što nismo ponosni, no do čega je neminovno došlo je i loš odnos na rubu sukoba među susjedima, među kojima neki smatraju da su određena mjesta baš njihova i sl. Kad se sve uzme u obzir situacija je to nereda i ne priliči urbanoj civiliziranoj sredini u 21. stoljeću, kakva je, ili Rijekamora biti i s tim se svi slažu.

Veliki odaziv građana na peticiju poručuje samo jedno: građani su rekli svoje, na Gradu Rijeci i nadležnim gradskim službama je pronaći odgovarajuće rješenje, a MO Kozala je tu kako bi povezao interese građana i mogućnosti Grada.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže