Povežite se s nama

Vijesti

Fiuman podnosi kaznenu prijavu protiv Rijeka plusa zbog otvaranja ribarnice

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


Gradska tvrtka Rijeka plus na čelu s direktorom Željkom Smojverom u subotu ujutro otvorila je pojedine dijelove tržnice u Rijeci, no pritom ipak nisu poštivali sve odredbe Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u kojoj je izričito stajalo da u zatvorenim objektima na tržnicama smiju raditi samo prodavaonice i kiosci.

Prodaja putem klupa, kao što je to slučaj u riječkoj ribarnici, nije dozvoljena. Shvatili su to još u petak tijekom poslijepodnevnih sati i u Gradu Opatiji te su oni još tada javno objavili da zbog poštivanja Odluke neće otvoriti tzv. zelenu tržnicu i ribarnicu. Rijeka plus u slučaju eventualnih nedoumica imala je cijeli petak za konzultacije sa Stožerom s obzirom na to da je neslužbena najava o ponovnom otvaranju dijela tržnice stigla u četvrtak, a službena Odluka u petak ujutro.

Ribarnica u Rijeci radila je približno svega tri sata, jer nakon što se gradom pročulo kako se tamo ponovno prodaje riba, odmah su reagirale nadležne službe te su nakon provjere stanja dale nalog da se ribarnica hitno zatvori, što je oko 10 sati i učinjeno. Isti nalog je izdan i za malu ribarnicu na tržnici Brajda. Time je nedvojbeno potvrđeno kako je gradska tvrtka Rijeka plus prekršila Odluku Stožera civilne zaštite u vrijeme iznimne prijetnje širenja koronavirusa. Da je tome tako, potvrdili su čak i na svojoj službenoj stranici napomenom kako se Odluka o radu zatvorenih dijelova tržnice ne odnosi na rad ribarnice. Očito je stoga kako su prodavači i posjetitelji ribarnice nepoštivanjem Odluke Stožera dovedeni u opasnost. Podsjetimo da je u Hrvatskoj za više od 20 tisuća ljudi izrečena mjera samoizolacije, policija je dobila do subote 3290 dojava o kršenju mjera, a u 865 slučajeva su to uspjeli i dokazati.

Ne ulazeći u dobre i loše strane ponovnog otvaranja tržnica u manjoj ili većoj mjeri, portal Fiuman nakon konzultacija sa svojim pravnim timom sastavio je tekst kaznene prijave koja će u ponedjeljak preporučenom poštom biti poslana Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Rijeci. Prijavu će možda podnijeti i drugi građani, možda će u DORH-u samoinicijativno provjeriti cijelu situaciju, ali i mi smo zbog iznimnog interesa javnosti i za javno zdravlje u ovoj situaciji odlučili podnijeti prijavu.

Teretimo Rijeka plus d.o.o. i odgovornu osobu, direktora Željka Smojvera, za kazneno djelo iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske: “Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Čak i da je do nepoštivanja Odluke Stožera civilne zaštite došlo iz nehaja, svejedno se radi o kaznenom djelu. U čl. 180. st. 3. se navodi: “Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do jedne godine.”

U svojoj kazneni prijavi naveli smo sve činjenice te smo pozvali DORH da poduzme sve zakonom predviđene radnje i da protiv počinitelja pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi isti bili proglašeni krivim i kažnjeni po zakonu za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, širenje i prenošenje zarazne bolesti, opisano i kažnjivo prema čl. 180 KZ/11. O eventualnom poduzimanju radnji od strane DORH-a izvijestit ćemo javnost nakon što nas o tome informiraju.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram