Povežite se s nama

Vijesti

Fiuman prognozira rezultate izbora

Objavljeno

naU nedjelju državljani RH s pravom glasa po dvanaesti put u svojoj povijesti biraju zastupnike u Hrvatski sabor. Čak 2559 kandidata raspoređenih u 192 liste natječe se za 150 mjesta u sabornici. Izbori se odvijaju pod nezapamćenim okolnostima, sred ljeta i sred tinjajuće epidemije bolesti COVID 19. Sve će to zasigurno utjecat ina izlaznost, a što je izlaznost niža – to je upitniji legitimitet. O budućoj će vladi u tom slučaju odlučivati stranačke vojske.

Prema brojnim anketama, čekaju nas najneizvjesniji izbori u hrvatskoj povijesti. Posljednjih dana kampanje u javnost su izašle ankete koje su naručile dvije najveće komercijalne TV – kuće RTL i NOVA TV. Obje ankete predviđaju tijesan, gotovo izjednačen rezultat. HDZ i Restart koalicija uživaju najveće povjerenje birača, a bilježi se rast potpore tzv. trećim opcijama.

Nova lica u politici

Svaki izbori na veliku scenu donose neka nova lica. Prije pet godina tako su političku scenu osvježili MOST-ovci, a prije četiri godine u sabornicu su ušli Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar i Marin Škibola. Neki od njih nisu opravdali povjerenje birača, pa će tako svoje mjesto na Markovom trgu prepustiti nekom drugom. Nove zvijezde na političkom nebu svakako je ekipa iz zeleno-lijeve koalicije Možemo! Nakon razornog potresa u Zagrebu rapidno im je skočila popularnost te se Tomislav Tomašević i društvo mogu nadati između 3 i 5 mandata, uglavnom u zagrebačkim izbornim jedinicama. Tu je politička analitičarka iz HTV-ove emisije Peti dan Rada Borićza koju mogu glasati birači iz sedme izborne jedinice. Nakon predsjedničkih izbora popularnost je skočila radikalnoj ljevičarki Katarini Peović koja bi u osmoj, riječko-istarskoj izborno jedinici mogla izboriti mandat.

MOST je napustilo mnogo članova i istaknutih imena, ali bračni par Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić mogli bi biti istinske zvijezde budućeg saziva sabora. Osebujnim, ali veoma izravnim i lucidnim diskursom, Nino Raspudićmobilizira birače od Sesveta do Mađarske. Njegova supruga pak odskače od uobičajene retorike desnog populizma i suvereno se drži u sučeljavanjima pored mnogo iskusnijih kolega. Blizu saborskog mandata je i bivši vjeroučitelj iz Rijeke Marin Miletić.

Liberalni savez Pametnog, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom prekasno je ušao u ozbiljnu utrku. Simpatije birača već su osvojili neki drugi. Dalia Orešković i bračni par Ivica i Marijana Puljak ipak imaju neke šanse i ova koalicija mogla bi polučiti sinergijski učinak.

Najvažniju ulogu imat će Miroslav Škoro i Domovinski pokret s mnoštvom novih, ali i starih lica. Sasvim sigurno u sabornicu će braco i seka Škoro, a za njima veterani desnice Penava, Hasanbegović, Zekanović, Tomašić i ostali. Domovinski pokret bit će i možda presudan faktor prilikom sastavljanja buduće vlade.

U osmoj izbornoj jedinici bez većih iznenađenja

Jedina neizvjesnost u izbornoj jedinici koja obuhvaća Rijeku, Istru i dio Primorja bit će oko prelaska izbornog praga. Restartkoalicija ovoga je puta odlučila igrati na sigurno te je u svoje okrilje uzela sve što je bilo „na tržištu“. Do sada je spoj IDS-a i SDP-a bila dobitna kombinacija, međutim upitno je hoće li ovoga puta to polučiti sinergijski učinak. SDP-ovi teškaši zauzimaju posljednja mjesta na listama, IDS-ovih uopće nema, a u prva tri mjesta od poznatijih imena stoji samo ime Silvana Hrelje čije je vrijeme u politici odavno isteklo. Nositelj liste je javnost imalo poznati odani Bernardićev i Komadinin suradnik Erik Fabijanić. Iznenađenje na listi jest svakako Vojko Obersnel koji po prvi puta ide u saborsku utrku sa začelja liste te će preferencijskim glasovima pokušati izboriti saborski mandat i time zaokružiti političku karijeru. Sastavom lista neugodno su iznenađeni brojni odani SDP-ovci u regiji koji su očekivali da će Bernardić u izbornoj jedinici koja SDP-u uvijek donese najviše mandata  ipak promovirati neko novo ime, mladog i perspektivnog političara i osvježiti stranku. Osim toga, prevelikom željom za trijumfom, SDP je podijelio ulazna mjesta na listama te bi u slučaju nešto lošijeg rezultata (9 mandata) u sabor ušlo tek četvoro članova stranke. Ipak, Komadina i Bernardić učinili su jednu dobru stvar. Iako su neki kao nositelja liste priželjkivali Vojka Obersnela kao nositelja liste, SDP-ovi kreatori lista odlučili su se političkog anonimusa Fabijanića kao lojalnog vojnika nagraditi ulaznim mjestom. Isticanjem Obersnela, SDP bi riskirao mobilizaciju brojnih nezadovoljnika riječkom vlašću koji izašli na izbore i podržao neku drugu opciju. Obersnel za ulazak u sabor računa na preferencijske glasove kojih bi mu, prema nekim izračunima, trebalo između 9500 i 12000 odnosno 10 % svih glasova koje bi mogla dobiti restart koalicija. Nezadovoljnici su sve glasniji i to bi riječkom gradonačelniku mogla biti (ne)moguća misija.

U saborske klupe mogli bi Miletić, Peović i novo HDZ-ovo ime Josip Ostrogović

Upravo na te nezadovoljnike računa koalicija Možemo!, odnosno Radnička fronta koja čini okosnicu te koalicije u osmoj izbornoj jedinici. Iako je plasman Katarine Peović bio znanstvena fantastika, nezadovoljstvo SDP-om, dobro odrađena kampanja za predsjednicu RH, jasno artikuliranje stavova i izvrsna online kampanja mogli bi biti razlozi njezina uspjeha. Uspjeh zeleno – lijevih ne ide na ruku restartovcimakoji bi u slučaju mandata Katarine Peović ostali bez očekivanog desetog mandata.

Iako im ankete ne daju previše šanse. U sabor bi mogao i bivši vjeroučitelj Sušačke gimnazije Marin Miletić koji nosi listu MOST-a. Miletić je posljednjih godina postao javna osoba koja nerijetko istupa u javnosti komentirajući različite političko-društvene pojave. Svojim osebujnim uličnim stilom privlači glasove mladih, protestne glasove koji su ranijih godina išli Živom zidu, ali i glasove konzervativnih klerikalnih opcija. U kampanji od Miletića nismo mogli čuti ništa novo, ništa konstruktivno, već samo svakodnevne molitve i populističku retoriku kojom će zasigurno uspjeti „ušičariti“ pokoji glas. Međutim, kampanja MOST-a bila je odlična. Spojem tradicionalnih i modernih online metoda uspjeli su svoje kandidate približiti ciljanoj publici te će uz dobar terenski rad uspjeti u svom naumu.

HDZ je u bitku za osmu izbornu jedinicu poslao svoja najjača imena. Dvojica ministra, Oleg Butković i Gari Cappellipredvode listu na kojoj su i mnoga jaka stranačka imena. Iznenađujuće, ovoga puta HDZ je potaknuo svoje kandidate da se pokušaju izboriti za preferencijske glasove te bi do izražaja mogao doći njihov terenski rad. Tu bi se moglo profilirati i neko novo ime, a članovi stranke u Rijeci masovno podržavaju kandidaturu HDZ-ovu zvijezdu u usponu Josipa Ostrogovića koji ozbiljno radi u kampanji za preferencijske glasove. Ipak, samo bi čudo moglo HDZ-u donijeti više od tri mandata.

Ispod praga brojna „jaka imena“

Na žalost mnogih, u saborske klupe iz osme izborne jedinice može ići samo 14 zastupnika, a bez mandata mogli bi ostati i brojni poznati političari. Nositelj koalicijske liste Demokrata i Laburista je istarski pučki tribun Damir Kajin. Nekadašnji IDS-ov prvak nakon neuspješne kandidature za istarskog župana ne uspijeva ostvariti značaja rezultat i osim neumorne kritike više nema što novoga ponuditi biračima. Do mandata će teško Domovinski pokret Miroslava Škore koji je bitku na desnici izgubio od Miletića i MOST-a. Značajna imena na političkoj sceni Primorsko – goranske poput Marka BorasaMandića i Hrvoja Burića natječu se na izborima, ali su i sami svjesni da su im šanse vrlo male.

Iako je odradio prilično uspješan mandat u Saboru, neovisni saborski zastupnik Marin Škibola teško će skupiti dovoljan broj glasova. Uzlazni trend nekih novih opcija i nedostatak jake stranačke infrastrukture ne idu mu na ruku. Kako bi mu posao bio još teži, koalicija Živog zida u bitku za osmu izbornu jedinicu poslao je ni manje ni više nego Ivana Pernara. No, usprkos njegovom demagoškom umijeću, birači osme izborne jedinice odavno su pročitali njegovu praznu priču.

Prognoza Fiumana za osmu izbornu jedinicu: 9-3-1-1

Iako prije samo mjesec dana to nije bilo sasvim izgledno i Hrvatsko je prijetio scenarij Srbije koja u svom parlamentu ima savega 3-4 opcije, budući saziv hrvatskog sabora mogao bi biti vrlo heterogen. Mogli bi se tu naći istinski ljevičari iz Radničke fronte i Nove ljevice, liberalne opcije poput stranke Pametno, populisti kao što su Miroslav Škoro, Marin Miletić i Dalia Orešković pa sve do krajnje desnice koju predstavljaju Hasanbegović i Zekanović. Bračni par Raspudić, Tomislav Tomašević i poneka svjetla točka iz mainstream stranaka dat će sabornici posebnu zanimljivost.

U osmoj izbornoj jedinici Restart koalicija neće ostvariti očekivani rezultat te će osvojiti devet mandata. Drugi će biti HDZ s tri mandata, a po jedan mandat bi mogli osvojiti Možemo! i MOST. Bez mandata u saboru ostat će netko od SDP-ovih kapitalaca Jovanović – Obersnel – Grbin iako će sva trojica biti blizu 10 % glasova liste. Preferencijskim glasovima će iz utrke izbaciti gradonačelnika Krka DariajVasilića čime bi PGS mogao ostati izvanparlamentarnastranka. HDZ-ovci će preferencijskim glasovima pomjeriti svoju listu te bi ovdje moglo doći do većih iznenađenja.

Na državnoj razini pobjednik izbora bit će HDZ kojemu će jedan ili dva mandata više od Restart koalicije dati dijaspora. Buduću vladu mogli bi sastaviti s Domovinskim pokretom te bi u prvih šest mjeseci do godine dana moglo sve proći bez većih trzavica. A onda je sve moguće. Birači će u nedjelju odlučiti o budućnosti Hrvatske i sve prognoze mogle bi pasti u vodu. Niti jedna prognoza i niti jedna analiza nije dobra kao prebrojavanje glasova nakon izbora.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram