Povežite se s nama

Vijesti

Fontana na Jelačićevom trgu napokon je uređena, a voda čista

Objavljeno

na
23. lipnja 1977. u Rijeci je potpisan Sporazum o prijateljskoj suradnji između Rijeke i najstarijega riječkog grada prijatelja – japanskog Kawasakija. Japanski grad Rijeci je nekoliko godina kasnije, u ime tog prijateljstva, poklonio i figure dječaka i djevojčice s pticom, koje su postavljene na fontani na Jelačićevu trgu, a simboliziraju prijateljstvo.

Ta fontana u posljednje vrijeme bila je u prilično lošem stanju, a voda u njoj izuzetno prljava. Sad je napokon i taj problem riješen, a takav potez pohvalili su i stranke Most.

“Koliko smo puta skupa s našom gradskom vijećnicom Sabinom Marov upozorili na neodržavanje fontane na Jelačiću – i eto, izgleda da nas je netko čuo. Voda više nije mutna, a fontana više nije zelena bara. Još kad bi se netko sjetio i ispolirati mramor, to bi bilo to. Za fontanu na Jelačiću možemo reći samo – bravo!

No, ostaje nam zlatom plaćena fontana na Kazališnom trgu koja ne radi. Skulptura Dušana Džamonje je središnji, već postojeći dio fontane, ona je bila poklon Gradu, a ostatak je novi element promjera 9.32 metra s dva koncentrična bazena sa vodom na dvije razine te sa svjetlosnim uređenjem podvodne rasvjete s 32 LED reflektora.

Od rekonstrukcije do danas, fontana nije u funkciji, iako se prema potrošnji električne energije za proteklu godinu to ne bi reklo. Naime, ta fontana ima jednaku potrošnju električne energije kao one na Jadranskom trgu koje kontinuirano rade. Ipak, korak smo naprijed, na Jelačiću više nemamo zelenu kaljužu. Dovoljno da se danas veselimo”, poručuju iz Mosta u priloženi kratki video.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram