Povežite se s nama


Proteklih nekoliko dana trajali su građevinski radovi kojima je za cilj bio uređenje Trga Grivica na kojem se nalazi i jedan od najprepoznatljivijih riječkih simbola – katedrala svetog Vida.

No, mnogi su ostali zatečeni kad su vidjeli da se zapravo katedrala samo “okovala” asfaltom, umjesto da se ta površina ovom prilikom uredila i popločila, čime bi se estetski značajno podignuo dojam ulaznog prostora te barokne građevine.

Grad Rijeka službeno se oglasio o kompletnim radovima, pa njihovu vijest prenosimo u nastavku, a čini se da njima ovo asfaltiranje nije ni najmanje sporno:

Na Trgu Grivica nedavno je izvedena sanacija kamenog popločenja i asfaltiranje dijela prostora, a ispred i južno od Katedrale u šest kamenih starih vaza posađeno je  šest manjih malslina lijevo i desno od ulaza u Katedralu te je u pet novonabavljenih vaza posađeno pet velikih maslina.

Uređenje postojećeg kamenog popločenja obuhvatilo je i uklanjanje dotrajalih fuga, čišćenje i ponovno fugiranje na površini od 610 m2 te zamjenu završnog sloja na dijelu asfaltirane površine od 287,70 m2. Vrijednost ovih radova je 85.000,00 kn.  Za uređenje prostora kao zone ograničenog prometa bilo je potrebno ugraditi hidraulične podizne stupiće – pilomate. Ovi radovi iznosili su 212.924,06 kn.

Navedeni zahvati predstavljaju nastavak uređenja uže gradske jezgre te ozelenjavanje površina trgova i ulica u Rijeci koje će još snažniji zamah doživjeti u okviru Zelenog vala, kao jednog od usmjerenja projekta Europske prijestolnice kulture.  Trg Grivica na ovaj je način postao zona ograničenog prometa pri čemu se pilomatima omogućava kontroliran i ograničen pristup trgu te ulici Đure Šporera, poručili su iz Grada Rijeke.