Povežite se s namaPod nazivom “Srebrenica svijetom hodi”, a u povodu obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke organiziralo je mirnu šetnju građana Rijeke središtem grada. Mimohodu sjećanja na žrtve Srebrenice pridružio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Želeći podsjetiti da se ovaj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti, sudionici povorke krenuli su s Mosta hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti noseći bijele majice s natpisom “Srebrenica – da se ne zaboravi i nikad, nikome i nigdje ne ponovi”.

Bijeli mimohod sjećanja prošao je Korzom te se potom vratio na Most hrvatskih branitelja odakle je 21 bijela ruža, kao znak buđenja novoga života, zaplovila Rječinom. Mimohod je završio čitanjem molitve za Srebrenicu.

“Ove godine u Srebrenici se pokapaju posmrtni ostaci 127 žrtava koji su ekshumirani iz masovnih grobnica. Među njima je 12 dječaka koji su imali manje od 18 godina. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 77 godina. Dakle, nije bilo pravila, bilo je samo bitno ubiti život. Poruka koju mi šaljemo iz Rijeke ‘Srebrenica svijetom hodi’ podsjetnik je i opomena da se zločine treba osuditi i spriječiti“, rekao je Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, koji je u ratu i sam izgubio oca i dva brata.

U mimohodu sjećanju u ime Primorsko-goranske županije prisustvovali su voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj te predstavnici Županijske skupštine, članovi Udruge mladih Bošnjaka na čelu s njihovom predsjednicom Edvinom Čehajić, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ-a te brojni drugi Riječani.

Mimohodom je dana potpora Maršu mira (Nezuk – Potočari), koji se tradicionalno održava u Bosni i Hercegovini od 8. do 10. srpnja u znak sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine u Srebrenici.

Odavanje počasti stradanjima i stradalnicima visoka je civilizacijska gesta humanosti i ljudske solidarnosti kojom svi imamo priliku pokazati svoje ljudske i europske vrijednosti. 

Grad Rijeka