Povežite se s nama


Na lokaciji Dražina-Potkvarovo-Klančić, te dalje prema Lučici Podurinj došlo je do onečišćenja mora i obale “mazutom”. Odmah po prijavi mještana Urinja, na teren je izašao komunalni redar i izvršio očevid. Onečišćenje je uz fotodokumentaciju prijavljeno svim nadležnim interventnim službama – Centru 112, Lučkoj kapetaniji Rijeka, tvrtki Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke i Vodopravnoj inspekciji u Rijeci. Općina je uputila obavijest uz fotodokumentaciju i prema svim odgovornim osobama u Ini uz zahtjev za hitnim očitovanjem o događaju.

Iz službe za Odnose s javnošću Ine prema Općini Kostrena dostavljeno je službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti: “U poslijepodnevnim satima 12. svibnja 2016. u Rafineriji nafte Rijeka došlo je do propuštanja ugljikovodika iz kruga rafinerije izvan zaštitne brane. Odmah po uočavanju aktivirane su ovlaštene tvrtke za sanaciju i obaviještene sve nadležne službe. U najkraćem mogućem roku pristupilo se ograđivanju zahvaćene površina more plutajućim branama što će zaustaviti potencijalno širenje ugljikovodika nakon čega se pristupa sanaciji za koju je planirano da bude završena unutar 24 sata. Daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja”.

Na terenu je bila i općinska načelnica Mirela Marunić koja je u razgovoru s predstavnicima Rafinerije nafte Rijeka i novinarima jasno dala do znanja da je strpljenje mještana i općinskih vlasti na kraju: „Ovo je strašno i to jednostavno više ne možemo tolerirati. Općina Kostrena reagirala je prema svim nadležnim institucijama i očekujemo da hitno nešto poduzmu jer ovo je problem koji nadilazi mogućnosti jedinice lokalne samouprave. Ja nisam samo načelnica općine, ja sam Kostrenka koja je čitav svoj život provela ovdje, na ovim plažama i pored Ine. Svakakvih je situacija bilo pa i takvih da smo bježali iz kuće i zato sam uvijek pazila da ta svoja osobna iskustva ne prenesem na svoju funkciju načelnice i da Ina u meni i u Općini Kostrena ima korektnog partnera i objektivnog sugovornika. Imat će ga i dalje, ako svoje poslovanje budu vodili po najvišim ekološkim standardima jer ovako dalje više ne može“.

Ovakvom situacijom ogorčena je i predsjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena Gordana Vukoša: „ Ovo što se događa u Ini jednostavno je neprihvatljivo i tražimo da sve institucije najoštrije i u najkraćem roku odreagiraju. Povremeni incidenti postali su učestali incidenti, a onečišćenja sve češća i sve većih razmjera. Naši mještani su s pravom zabrinuti za svoju sigurnost i očekuju od svih nas da bez daljnjeg odgađanja nešto poduzmemo. Ne samo kao predsjednica Općinskog vijeća, nego i kao mještanka koja stanuje pored Ine i kao dugogodišnja ekološka aktivistica, već duže vrijeme upozoravam na ovaj problem i neću odustati dok se on ne riješi. Nitko u Kostreni nema ništa protiv Ine, niti želi da Ina prestane s radom, ali ne na ovakav način i pod ovakvim uvjetima, ako svojim poslovanjem ugrožava zdravlje i sigurnosti mještana“.