Povežite se s nama

Vijesti

FOTO: Održan mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Objavljeno

na
“Srebrenica svijetom hodi” mimohod je sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici kojim je u Rijeci obilježeno 28 godina od tragedije u Srebrenici.

Mimohod koji se osim u Rijeci svake godine istovremeno održava u više gradova u Hrvatskoj prisjećanje je na žrtve genocida počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice 1995. godine.

Sudionici mimohoda okupili su se na Mostu hrvatskih branitelja od kuda je kolona sjećanja krenula preko Korza do Gata Karoline riječke gdje je u more položeno 28 bijelih ruža. Odjeveni u prigodne majice s natpisom „Srebrenica – da se ne zaboravi“ okupljeni građani odali su počast 8372 izgubljenih ljudskih života. U mimohodu je sudjelovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

Mimohod je organizirala Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. U ime organizatora, Mensur Ferhatović je poručio kako održavanjem mimohoda žele sačuvati sjećanja o genocidu u Srebrenici te istaknuo važnost njegova kontinuiteta, kao opomenu da se takvo zlo nikada, nikome i nigdje više ne smije ponoviti.

Glavni riječki imam Hidajet ef. Hasanović govorio o važnosti savjesti u napretku i obnovi društva, istaknuvši kako tamo gdje postoji savjest postoji i nada da će se uspostaviti zdrava i pravedna zajednica, u kojoj će dominirati svijest o značaju savjesti u pojedinačnom i zajedničkom životu.


„Među 30 osoba koji će 11. srpnja ukopane na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen. Konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su već prije ukopani u Potočarima“, kazao je ef. Hasanović.

sim mimohodom, na genocid u Srebrenici podsjeća i izložba postavljena na postamentima na Korzu. Na izložbi se nalaze dokumentarističke fotografije Ahmeta Bajrića Blicka, istaknutog bosansko-hercegovačkog fotografa.

Projekt „Srebrenica svijetom hodi“ realizira se uz podršku Savjeta za nacionalne manjine RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže