Povežite se s nama


Ovogodišnje obilježavanje Dana Trsata u znaku je Frankopana. Cjelodnevni interaktivni događaj i povijesni spektakl pod nazivom “Povratak Frankopana”privukao je jučer veliki broj posjetitelja koji su se na trenutak mogli vratiti u srednji vijek.

Trsatom su prodefilirali Frankopanska garda Kluba prijatelja Grada Trsata, Red vitezova Sv.Vida-Ordo sancti Viti, Krčki knezovi Frankopani te Frankopanska Garda Ogulin, Bakarska straža i Konjički klub Vodičajna s kočijama i konjima. Pucali su topovi, održane viteške igre i turnir u gađanju samostrelima.

Glavni događaj ipak bio uprizorenje povijesne bitke za Trsatsku gradinu iz 1485.godine te nakon pobjede izbor za kapetana Trsata. Cjelodnevni program manifestacije uključuje i izložba starih zanata, viteški tabor srednjovjekovnu kuhinju, srednjovjekovni vrtuljak, jahaće konje i kočiju. “Povratak Frankopana” prvi se puta održavao u organizaciji Kluba prijatelja grada Trsata i Mjesnog odbora Trsat. Tijekom dana održan je i defile svih sudionika središtem Trsata.

U Nugentovom parku mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati u atraktivnim događanjima te kušati gastronomsku ponudu iz tog vremena, okušati se u gađanju mete lukom i strijelom ili odlučiti se za kupovinu nekog od originalnih suvenira kao podsjetnik na današnji događaj. Naravno da manifestacija nije mogla proći bez nezaobilaznih rapskih samostreličara čiji predsjednik Udruge Vladimir Dumić nam je pojasnio da se njihova Udruga sastoji od više sekcija-zastavničari, bubnjari, samostreličari te ih u gustom rasporedu još očekuju mnoga gostovanja odnosno sudjelovanja na raznim manifestacijama sličnim ovoj trsatskoj koju smatraju jedinstvenom kao i ambijent u kojem se održavaju.

Frank1

Svi posjetitelji bez obzira na životnu dob, željni gađanja mete lukom i strijelom, mogli se okušati i u tome. Dorian Močinić iz Streljačkog kluba Rijeka, kako je sam rekao i predsjednik kluba i natjecatelj, na Trsatu je bio mentor svima onima koji su se htjeli okušati u tom srednjovjekovnom sportu. Ističe da je oduševljen odazivom posjetitelja posebno onih najmlađe dobi, djece koje su uz pratnji mentora uspješno pogađala metu. Podsjeća Močinić da se time ujedno skupljalo i nove članove sekcije mlađih kategorija kojih je na Trsatu bilo sasvim dovoljno da se uoče novi talenti za buduću možda i sportsku karijeru u streličarstvu. Jednak je bio interes i djevojčica i dječaka, a i oni nešto stariji oprobali su se u tom sportskom izazovu. Streličarstvo je kroz povijest počelo kao vještina za lov ili ratovanje, a danas je sport koji okuplja mnoge natjecatelje različitih uzrasta. U Rijeci Streličarski klub postoji već 65 godina, odnosno od samih početaka streličarstva u Hrvatskoj i evo svih ovih godina su aktivni posebno u ovakvim promotivnim akcijama i streličarstva i sporta kao zdravom načina života u cjelini.

Da bi se postalo pravim streličarem, podsjeća nas sugovornik, potrebna je tehnika. Oprema je bitna, ali ipak na drugom mjestu jer dobar streličar će i s lošijom opremom pogoditi metu, ali ako ne znate gađati, ako nemate tehniku onda vam ni najmodernija oprema ne može pomoći. Na Trsatu se gađalo školskim lukovima relativno lakim po mišljenju našeg sugovornika koji nije htio da se gađa s natjecateljskim lukovima jer ovi s kojima su posjetitelji, amateri, gađali, idealno su poslužili da se ljudi svih generacija, bez obzira na godine, dobro zabave i provjere imaju li oštro oko i sigurnu i mirnu ruku. Meta se gađala s daljine od 5 metara, a na turnirima seniorske razine meta se gađa s 90 metara, dok kadeti, djeca od 15 godina gađaju tu metu sa 60 metara. Svi zainteresirani za streličarstvo mogu se prema riječima našeg sugovornika prijaviti u Streličarski klub Rijeka koji ima i svoju Facebook stranicu, a još je bolje da se jave i prijave ako se žele baviti tim sportom, uživo, u klupskim prostorijama u Ružićevoj 7 ili na Krnjevu u prostoru bivšeg skladišta Hrvatskog telekoma gdje postoji i vanjski teren pa svatko tko je zainteresiran može slobodno doći i oprobati svoje znanje i vještinu.

Frank2