Povežite se s nama

Približno stotinjak staovnika Bakra, većinom članova Građanske inicijative Za Bakarski zaljev i zaleđe, BazZa, okupilo se na, kako najavljuju, prvom u nizu prosvjeda protiv zagađenja iz Luke Bakar.

Prosvjedna povorka, u kojoj je bilo svih generacija Bakrana, od djece do umirovljenika, ali i nekolicina gradskih vijećnika, krenula je ispred Magistrata, a prosvjedni skup održan je na ulazu u Lučki terminal Bakar.

Prosvjednici su, s maskama na licu, sa sobom nosili i transparente s porukama – »Stop ekocidu«, »Bakar nije crna točka«, »Grad na moru bez mora«, »Vala je naša«, »Luka za rasuti reket«, »1967.-2017. ča ni dosta?«, »Imamo pravo na čisti zrak«, »Mislite na ljude, na prirodu, na životinje, trujete nas«, »Perite nam grad«, »Udahnimo izdahnimo«, »Za čista pluća grada Bakra«.

– Pozvali smo sve građane zabrinute zbog stanja zraka i mora u Bakru da se pridruže prosvjedu, želeći senzibilizirati javnost, izraziti nezadovoljstvo, potaknuti promjene. Pozvali smo i gradske vijećnike, ali malo njih se odazvalo, pozvali smo i gradonačelnika Tomislava Klarića, ali ga nema. Ovim prosvjedom želimo reći dosta zagađenju, jer godinama trpimo prljavo more, oblake prašine. Od 1967. godine, dakle već pola stoljeća otkako je luka u Bakru koristi se ista tehnologija, ništa se ne ulaže, posebice ne u ekologiju. Bakar je grad na moru bez mora, nemamo svoju plažu. Imamo fotografije kako se čiste ostaci tereta i lopatama bacaju u more. Teret se prevozi u otvorenim vagonima, uglavnom noću, i skladišti se previsoko pa ga bura raznosi po cijelom bakarskom zaljevu, piše Novi list.

Foto: Pero Lovrović