Povežite se s namaSvečanim otvorenjem u petak navečer započela je manifestacija 9. međunarodna izložba kamelija koja  se od 7. do 9. travnja održava u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Izložba okuplja  brojne izlagače koji će predstaviti svijet kamelija u najljepšem svjetlu, a posjetiteljima nudi fotografije cvjetova i grmova kamelija, “žive” cvjetove koje će ocjenjivati posjetitelji, a svoje će radove predstaviti i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Otvaranje su glazbeno obogatili učenici Glazbene škole “Mirković” iz Opatije dok su organizatori iz opatijske Udruge Kamelija posjetiteljima nudili čaj Camelia sinesis, iz „Kuće zelenog čaja“ iz Zagreba. Na svečanom otvorenju nazočio je gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je pozdravio nazočne u Šporeru. Kamelija je inače jedan od simbola Opatije.

Izložba će biti otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, ulaz je besplatan, a tijekom izložbe posjetitelji će moći kupiti sadnice kamelija od uzgajivača iz Udruge ljubitelja kamelija, kao i suvenire na temu kamelija koje su izradili članovi udruge.

U sklopu toga danas je održana i sadnja osam sadnica donatorskih kamelija u parku Angiolina, nakon koje su se donatori upisali u Zlatnu knjigu donatora, što je upriličeno u Glazbenom paviljonu. Na početku događanja brojne okupljene ispred Glazbenog paviljona pozdravilo je gradonačelnik Ivo Dujmić, te predsjednica Udruge Kamelija Antonija Cvetković.

Gradonačelnik Dujmić u društvu jedne od prvih članica Udruge Kamelija Lovorke Štanger svečano je otkrio poučnu ploču o prvoj opatijskoj kameliji „Rubra simplex“ koju Udruga Kamelija posvećuje Opatiji i njenom simbolu – kameliji. Uz gradonačelnika, događajima su nazočili  i zamjenici Marina Gašparić i Fernando Kirigin.

Na ovom susretu donatora kamelija prisutno je oko 90 posjetitelja iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna – gradova oko jezera Lago Maggiore, kao i 20 ljubitelja kamelija iz Crne Gore. Njihovi su se predstavnici danas također obratili pozdravivši sve okupljenje prije početka sadnje kamelija i upisa u Zlatnu knjigu donatora: Andrea Corneo, predsjednik Udruge ljubitelja kamelija Italije, Daniele Marcacci,  član Udruge ljubitelja kamelija i voditelj vrtlara parka kamelija u Locarnu, Romeo Mihović, predsjednik Udruženja kamelija iz Stoliva, a nazočne je pozdravio i Pietro Varljen, predsjednik Zajednice Talijana, Opatija.

Fotogaleriju Borne Ćuka s otvorenja izložbe pogledajte ovdje.