Povežite se s nama

Kosi toranj u Rijeci definitivno je jedan od najprepoznatljivijih gradskih simbola. Radi se o zvoniku crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i jedna je od rijetkih sačuvanih građevina nekadašnjeg riječkog Staroga grada. Datiran je iznad luka ulaznih vrata 1377. godinom.

Kako doznajemo, sve donedavno on je bio u vlasništvu Grada Rijeke, ali sada se smatra crkvenom imovinom i možda će mu upravo novi vlasnici osigurati nešto bolju budućnost s obzirom na to da je svih proteklih godina i desetljeća bio gotovo u potpunosti zanemarivan, pa je unutrašnjost Kosog tornja u prilično lošem stanju, da ne kažemo ruševnom.

Prema službenim podatcima zvonik je nagnut oko 40 centimetara, ali vjerovali ili ne, to je podatak s mjerenja napravljenog još davne 1920. godine. Novijih podataka o nagnutosti riječkog Kosog tornja nažalost nema. “Krivac” za nagnutost Kosog tornja su podzemne vode potoka Lešnjak. Svoj današnji izgled dobio je obnovom izvedenom 1928. godine zalaganjem Riccarda Gigantea, tadašnjeg ravnatelja Gradskog muzeja, a budućega gradonačelnika i senatora.

Župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sanjin Francetić, nedavno je vrata Kosog tornja otvorio Zvonimiru Kamenaru i Vedrani Spadoni iz Riječke enciklopedije Fluminensia te je tom prilikom istaknuo nada se da će biti obnovljen i postati turistička atrakcija. Nema sumnje kako bi sve veći broj turista u Rijeci vrlo rado posjetili ovu gradsku znamenitost.

Foto: Vedrana Spadoni