Povežite se s namaKastafsko kulturno leto donosi zanimljive koncerte na kojima će nastupiti GD Spinčići, Klapa Kastav i Neno Belan.

GD Spinčići i Klapa Kastav zasigurno predstavljaju neke od najvrednijih kulturnih proizvoda Kastva. Njihov rad prepoznat je na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a hvaljene su njihove suradnje i nastupi s brojnim kolegama i kolegicama  glazbenicima i glazbenicama. Upravo suradnja s Nenom Belanom, Dalmatincem s riječkom adresom i predstavnikom žanra kojeg kritičari vole nazivati ”mediteranski pop”, donijet će sasvim nove aranžmane i percepciju žanrovske, multiinstrumentalističke i vokalne fuzije.

Rijetka su društva poput Glazbenog društva Spinčići koja se mogu pohvaliti višegodišnjim, kontinuiranim radom i bavljenjem kulturnom djelatnošću. Sve je počelo 1921. godine kada su kulturni entuzijasti iz sela Spinčići podno Kastva osnovali Tamburaško i pjevačko društvo Graničar iz kojeg je 1929. godine rođena Limena glazba. Limena glazba Spinčići iz godine u godinu sve više napreduje, a pravu renesansu doživljava u drugoj polovini sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nabavkom novih glazbenih instrumenata, izgradnjom akustičnog Glazbenog doma u Spinčićima i uključivanjem u rad mladih glazbenih talenata prokrčen je put stvaranju velikog puhačkog orkestra. Devedesete godine donose Puhačkom orkestru Spinčići potpunu afirmaciju ne samo u domovini nego i van njenih granica. Glazbenici iz Spinčića redovito ispisuju bogate kalendare svojih nastupa u zavičaju i širom Hrvatske, a brojni su nastupi na velikim festivalima i glazbenim manifestacijama u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama. Glazbeno društvo Spinčići od 1996. uz redovne aktivnosti organizira i međunarodni festival puhačkih orkestara.

Za  Kastav jednako je značajna i Klapa Kastav. Klapa Kastav osnovana je u lipnju 1992. godine, a tijekom dugogodišnjeg djelovanja postajala je sve ozbiljniji ansambl. Iako je njen rad započeo spontanim međusobnim susretima nekoliko zaljubljenika u a cappella muziciranje te u brojne ljepote grada Kastva, izrasla je u klapu koja pred sebe postavlja uvijek nove glazbene izazove. Veliki uspjeh na međunarodnoj glazbenoj sceni, osvojivši  1. nagradu stručnog žirija, Klapa Kastav ostvarila je na međunarodnom festivalu zborova The American International Choral Festival – St. Louis / USA koji je održan u američkom gradu St. Louisu 2010. godine. Klapa Kastav pored brojnih nastupa i koncerata diljem domovine bilježi i brojna uspješna inozemna gostovanja u Argentini, Austriji, Brazilu, Italiji, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Malti, Meksiku, Njemačkoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim  Državama, Sloveniji, Srbiji i Španjolskoj. Umjetnički voditelj od 1994. godine je Saša Matovina.

Neno Belan nekadašnji je frontman popularnog splitskog sastava Đavoli, s kojima je u kratkom roku postigao veliki uspjeh na području Jugoslavije te iza sebe ostavio pregršt evergreenova, kao što su:  Pričaj mi o ljubavi, Stojin na kantunu, Bambina, Dani ljubavi, Ja volim je, Ostani uz mene, Dugo toplo ljeto. Devedesetih godina objavio je niz uspješnih pjesama kao što su Sunčan dan, Vino noći, Rock galama, Dotakni me usnama, Ponoćna zvona, Ivona i druge, a danas je solo izvođač uz prateće Fiumense. Njegova glazba je pod direktnim utjecajem The Beatlesa i The Beach Boysa te općenito zvuka rock’n’rolla 1950-ih i 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i talijanskog belcanta, odnosno kancone. Posljednji Belanovi hitovi svoju privlačnost temelje na retro zvuku Belanovog crvenog Gretscha, vokalnom višeglasju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu.

Ulaznice po cijeni od 40,00 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu, Trg Matka Laginje 4, Kastav te na sljedećim prodajnim mjestima: Dallas Records, Splitska 2a, Rijeka, Dallas Records, Tkalčićeva 7, Zagreb, Foto Revija, Užarska 28, Rijeka, Ex libris, Riva Bouduli 3B, Rijeka, New Sound, Trg maršala Tita 2, Matulji te na www.mojekarte.hr.