Povežite se s namaNa početku teksta pozivam sve čitatelje da razmisle jesu li u žiži javnosti posljednje vrijeme vidjeli kojeg pripadnika podmlatka neke od političkih stranaka. Da budem iskren, nisam ni ja. U vrijeme Ive Sanadera i njegovog riječkog kolege Slavka Linića podmladci političkih stranaka iskakali su iz svakog kutka Korza. Čovjek se nije mogao mirno prošetati, izgubljen u svojim mislima ili ošamućen pogledom na pripadnice ljepšeg spola, bez da mu priđe iritantni momak u plavoj kabanici ili brbljava djevojka s crvenom kapom. Gube li mladi vjeru u politiku ili jednostavno Tomislav Karamarko i Zoran Milanović nisu dovoljno dobri uzori za mladog i ambicioznog čovjeka?

To što mladi gube vjeru u politiku uopće nije loše jer, složit ćete se, bolje da imamo više mladih poduzetnika, inženjera i raznih stručnjaka nego nekakvih političara. Slično je sa sportašima i umjetnicima. Danas svi znaju za prvotimce nogometnog kluba Rijeka Ivana Močinića i Anasa Sharbinija, za autoricu zanimljivog “Šta da” teksta Ingrid Divković, književni dvojac Lari Mari – dobitnice Kiklopa ili glazbenike Marka Tolju i Damira Kedžu kojemu se nedavno vratilo (!?!?) samopouzdanje. No, kada bi vas upitali tko je predsjednik riječkih Foruma mladih SDP-a, Mladeži HDZ-a ili Mladih HNS-a ne biste imali pojma. Možda ipak nije sve tako sivo u našem gradu.

Ono gdje se nepostojanje, neaktivnost, neažurnost ili što god drugo s prefiksom ne- stranačkih podmladaka najbolje očituje jesu ankete na portalima. Opis poslova mladih stranačkih aparatčika, osim lijepljenja plakata i potezanje za rukav nedužnih prolaznika Korzom jest glasanje na svim mogućim anketama u svim mogućim medijima. Naš portal je nedavno objavio anketno pitanje: ZA KOGA BISTE GLASOVALI DA SU DANAS LOKALNI IZBORI? Glasalo je u proteklih nekoliko nešto manje od 400 posjetitelja portala što je značajna brojka. Svjesni smo da rezultati anketa na internetskim portalima nisu relevantan pokazatelj stanja i da je do lokalnih izbora još dvije godine Obijevog “kraljevanja”, ali svejedno smo odlučili analizirati rezultate.

Najveću podršku anketiranih posjetitelja Fiuman.hr portala ima Živi zid, stranka koja je već neko vrijeme na samom vrhu top ljestvice ovogodišnjih hitova. Njihova popularnost ne čudi. Građanima je dosta velikih stranaka i žele promjene. Što nude? Za što se zalažu? Gdje se može pronaći njihov, toliko hvaljeni ekonomski program? Kako misle izvršiti penetraciju u Gradsko vijeće Grada Rijeke kada im lokalno stranačko vodstvo ima prebivalište u Puli, Zadru, Zagrebu i drugim gradovima Lijepe naše nije važno za 43 % naših posjetitelja koji su u našoj anketi kliknuli na njih.

Lista za Rijeku osvojila je 11 %. Malo smo iznenađeni ovim vrlo dobrim plasmanom vječne opozicije. Popularnost je u posljednje vrijeme ova regionalna politička opcija stekla aktivnostima oko Energa i prvih većih prosvjeda u Rijeci nakon dugo vremena. Izbori su daleko i birači će vrlo vjerojatno zaboraviti trud i zalaganje prvaka ove zanimljive stranke. Ostaje im utjeha da su u ovoj anketi bili drugi.

Jedan postotak iza njih, dakle okruglih 10 % ima Riječanima omraženi HDZ koji inače zauzima prva mjesta u svim anketama u hrvatskim medijima. Upravo zato je Fiuman.hr poseban – kod nas su tek treći. Tih desetak posto predstavljaju njihovo stalno biračko tijelo u Rijeci, ali ovo je (pred)izborna godina i vrlo skoro će bojovnici Tomislava K. i Milijana B. zvanog Vaso odraditi posao agitacije pa se njima sprema uspon na sam vrh. Možda je treće mjesto na našoj anketi ipak ljepši prizor.

Prema rezultatima naše ankete od čak 9 % HNS je najbolje plasirana stranka vladajuće koalicije. “Stranka koja ima više članova nego glasača”, kako joj tepaju poznavatelji političkih prilika u gradu na Rječini na našem je portalu popularnija nego u Hrvatskoj gdje preživljava na nekih 1.5 – 3 %. Age Matoš spjevao je: “Dok je srca bit’ će i Kroacije” a ti se stihovi bez ustezanja mogu parafrazirati: “Dok je Rijeke, bit’ će i HNS-a.”

Iznenađenja se nastavljaju jer na taktove od 7 % pleše još jedna regionalna opcija PGS. Samo najstariji stanovnici našeg grada sjećaju se njihovih političkih uspjeha i vremena kada je stranka imala parlamentarni status. Nisam znao da oni još postoje, a kamo li da bi netko za njih glasao.

ORAH je po prije nekoliko mjeseci prema svim anketama bio druga najjača stranka u Hrvatskoj, a u Rijeci se spremao za velike rezultate. Pojavom drugih “trećih opcija” popularnost im je pala na 6 % prema našoj anketi. Narod se vjerojatno osvijestio i spoznao da borba za prava hrasta lužnjaka u Slavoniji i legalizacija indijske konoplje neće narodu donijeti sreću i veselje. Dobro, možda borba za prava hrasta lužnjaka neće, ali ovo drugo…

Najveće iznenađenje ankete definitivno je 5 % glasova posjetitelja našeg portala za vladajući SDP koji suvereno kroji sudbinu naših građana već 24 godine od osamostaljenja (neki bi rekli 70). Narodu je dosta? Hmmm…Htjeli bi promjene? Hmmm…Obi je pomahnitao? Hmmm…Rijeka je tradicionalno vjerna socijaldemokratima koji to nisu, a antifašizam je duboko ukorijenjen u tkivo birača. Obija i društvo ne treba nikada podcijeniti, a ovih 5 % ne mogu se promatrati kao stvaran pokazatelj popularnosti. Dobro se zna tko je u hrvatskoj politici stabilno biračko tijelo. To su umirovljenici, a oni u manjoj mjeri pristupaju ovakvim anketama. Svejedno, SDP na pragu prelaska izbornog praga djeluje vrlo zanimljivo.

Slijedi Akcija mladih (4 %) koja nikada nije i nikada neće prikupiti kritičnu masu mlađe populacije za veći iskorak. Laburisti imaju 3 %, a ne zaslužuju niti da budu na ovoj listi jer ne predstavljaju nikoga pa ni sami sebe, sudeći prema događanjima u Gradskom vijeću. Jedna od pravaških opcija HSP AS ima 2%, a indikativan je podatak je da opciju HSU nije kliknuo baš nitko od naših posjetitelja. Baš kao ni ARS, ali ne znam zašto bi tu stranku netko uopće kliknuo. Glavnog urednika portala nisam pitao zašto nije stavio opciju IDS da vidimo kakvu podršku naših čitatelja ima predsjednica Gradskog vijeća, izvjesna Dorotea Pešić Bukovac.

Prije zaključka ponavljam da ovi rezultati nisu mjerodavni i predstavljaju samo mišljenje dijela naših čitatelja. iako je uzorak od gotovo 400 anketiranih značajan. Moguće da se se neke stranke i više angažirale u sudjelovanju u anketi. Potom se vraćam na pitanje iz naslova. Gdje su nestali stranački podmladci najvećih stranaka i zašto svojim glasovima nisu svrstali svoje stranke na vrh naše ankete? Uvođenje mladih u politiku, bavljenje temama obitelji i obrazovanja, socijale i zapošljavanja već odavno nije njihova svrha. Je li stvarno vrijeme za promjene ili su mladi uistinu izgubili vjeru u politiku? Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Odraz je to stanja u politici našeg grada. Mladima je ipak važnije tko je pobijedio u jučerašnjem derbiju ili koji će party biti ovog vikenda u Karolini. Tko bi im zamjerio?

  // //