Povežite se s nama

Fiuman Plus

Gigante Dešković: Već sad pripremamo nove spektakle za iduće ljeto u Opatiji

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL


Opatija je nakon dugog niza godina ovog ljeta ponovno imala koncert jednog svjetski popularnog glazbenika. Deset godina je prošlo od takvog koncerta na Ljetnoj pozornici, tada je gostovao Zucchero, pa je upravo njegovim ponovnim nastupom i prekinut taj “crni niz”. Otprilike godinu i pol prošlo je otkako je čelnu funkciju Festivala Opatije preuzeo Ernie Gigante Dešković, a pomak po pitanju kvalitete i kvantitete programa definitivni je vidljiv, naročito tijekom 2018. godine, a upravo to je i bio povod za razgovor.

Iza nas je još jedno Ljeto na Ljetnoj… Imali smo mnogo događanja, kakvi su vaši dojmovi i ocjena?

“Pripadam umjetničkoj školi koja smatra da kultura treba podjednako biti primamljiva većem broju ljudi, raznovrsna i vrijedna, pa mi je važno da je i program takav. Te smo si ciljeve zadali za ljeto 2018. i oni su ostvareni, stoga sam zadovoljan. Imali smo koncerte domaćih i stranih izvođača, mjuzikl, a’capella, ljetno kino, mlade klasičare povodom obljetnice Rossinija, MiK, festivale od salse i jazza do bluesa i dokumentarnog filma, retro party, itd. No, vjerojatno je ipak najvažnije što smo nakon dosta vremena u Opatiju doveli značajna međunarodna glazbena imena.”

Koji koncert ili neki drugi događaj je Vama osobno na Ljetnoj bio posebno zanimljiv?

“Zucchero, kao i Chris iz Dire Straitsa su veliki umjetnici i privilegija je raditi s njima. Meni je simpatičan bio jedan događaj s Zuccherom. Oboje dijelimo istu strast, a to je dobra kuhinja, pa su naši razgovori uglavnom završavali na tu temu. Na kraju je odlučio ostati nešto dulje kako bi bolje upoznao naše područje. Sve je to dijelio s javnošću putem društvenih mreža pa je naša destinacija tako dobila i jednu lijepu reklamu.”

Mogu li se znati konkretne brojke koliko je Festival Opatija ovog ljeta imao posjetitelja na Ljetnoj pozornici i kakva je situacija s prihodima?

“Ljeto 2018. je nama bilo dobro. Tijekom 3 ljetna mjeseca imali smo nešto manje od 32.000 posjetitelja. Kako bi razumjeli ove brojke to je, samo za primjer, 70% posjećenosti koju je bilježila cijela 2016. Što se poslovanja tiče mi smo tu ustvari dosadni, nemamo problema i zadovoljan sam s onime što ostvarujemo.” 

Koncert Zucchera na Ljetnoj pozornici

Što nas zanimljivog očekuje tijekom nadolazeće jeseni i zime u Opatiji od strane Festivala?

“Moći ćemo slušati uspješnice najpoznatijih mjuzikla, tu su predstave za djecu i odrasle, nastupi Lada i Zore, festivali, izložbe, kongresi, svečani novogodišnji koncert, itd. Opatija dugo vremena nije imala kino i sada, kada je iznova tu, primjećujem stvaranje redovnih posjetitelja pa mi je želja raditi na toj publici, stoga neće nedostajati i filmskih projekcija. Znate, naš program kontinuirano traje 6 dana u tjednu, sve tjedne u mjesecu, sve mjesece u godini. To nije baš uobičajena pojava jer je jako iscrpljujuća, ali omogućuje da imamo bogatu cjelogodišnju ponudu. Neki rade 2-3 festivala na godinu i svu pažnju u tome, ili imaju pauze između programske sezone, ili rade samo ljeto, ili rade samo kazalište. Mi radimo sve i stalno, zato koristim priliku istaknuti sve zaposlenike Festivala Opatija koji vrijedno rade i ustvari su najzaslužniji u ovoj priči.”

Radi li se već na programu za ljeto 2019. godine? Što tada možemo očekivati?

“Možda će zvučati neobično, ali u ovom periodu većinu vremena provodim radeći na programu za ljeto 2019. Pored zvučnih glazbenih imena želja mi je iznova pokrenuti festival mjuzikla i onaj opereta. Nedavno smo prijavili ova dva projekta Ministarstvu kulture i nadam se pozitivnom odgovoru s njihove strane.” 

Zucchero je ovog ljeta bio najzvučnije ime na Ljetnoj pozornici. Možemo li iduće godine očekivati neko slično veliko ime ili možda još zvučnije? Koji su preduvjeti da se dovede možda neka aktualna svjetska zvijezda?

“Dugo vremena u Opatiji nismo imali veća glazbena imena i želio sam okončati s tim. Nije bilo lako, jer se Opatiju više nije percipiralo kao koncertnu destinaciju. Zadržati ću za sebe koliko sam se naslušao „Opatija? Koliko ste vi udaljeni od Pule?“ , ali odradili smo posao. Meni je to bilo važno iz nekoliko razloga. Prvo, kako bi sve prisjetili koliko su ustvari važni veliki međunarodni koncerti. Opatija se aktivno vrtjela po medijima u Italiji, Sloveniji… Imali ste jumbo plakate s Opatijom širom države. U ovaj su grad dolazili ljudi ne zbog mora i sunca, već zbog ponude. Mnogi od njih su tu, pored ulaznice, potrošili za smještaj, večeru. Drugo, jer vam ovakvi programi privlače nove sponzore i zadržavaju postojeće. Treće, jer smo ovoljetne koncerte iskoristili za pozvati predstavnike ostalih značajnih svjetskih izvođača kako bismo im u živo pokazali što možemo. Rezultat toga je da smo danas ravnopravan partner. Stoga je odgovor na vaše pitanje: da, iduće godine mogu se iznova očekivati zvučna imena.”

Gigante Dešković, Gibonni i Dragojević

Nakon svog imenovanja bili ste mjesecima meta brojnih političkih napada. Jesu li te kritike sad ipak splasnule nakon što je vidljiv velik napredak u programu Festivala Opatije u usporedbi s prethodnim godinama?

“Mali ispravak, nisam imenovan nego izabran putem javnog natječaja. Znači, ja sam prošao javni natječajni filter što kod imenovanja nije potrebno. Drago mi je ako se pomaci vide, jer je u njih uloženo jako puno truda. Napose mi je drago ako ih vide i oni koji su ranije sumnjali.”

Jedno vrijeme je prilično aktualna tema bila natkrivanje Ljetne pozornice? Kakav je Vaš stav po tome pitanju? Mogu li se možda očekivati takvi radovi u nadolazećim godinama?

“U slučaju lošeg vremena za srednje i manje programe imamo Gervais, neki programi mogu i u sportsku dvoranu, ali za veće stvari nemamo alternativnog zatvorenog prostora. Pokušavamo to bajpasirati odabirom najmanje rizičnih datuma s rezervnim terminima. To je teško i često neizvedivo. Znači, plus natkrivanja Ljetne je što više ne bismo ovisili o vremenskim neprilikama. Minus natkrivanja je što je gradnja i kasnije održavanje tog sustava vrlo skupo.

Osobno, kada bih u ovome trenu imao čarobni štapić uopće ne bih dodavao krov već učinio nešto drugo: ja bih stare projekcijske prostore koji više nisu u upotrebi (to je onaj „zid“ iza leđa publike) uklonio i spojio volte s čime bi se dobio puni luk kolonada koje okružuju Ljetnu. Trebalo bi paziti na akustiku, ali zamislite to. Izgled Ljetne postao bi još divniji, proširili gledalište i tako postali konkurentniji za veće događaje. Ali pustimo sada moje želje. Ja bih bio presretan već s time da se malčice sredi ulicu od Continentala do mula i sam mul. Mnogi o tome ne razmišljaju, ali veći kamioni tehnike teško ili nikako dođu do Ljetne. Ovog smo ljeta pretovare morali vršiti na Preluku. To su sasvim objektivni problemi koji mogu prerasti u razlog zašto netko radije ode u Zagreb, Pulu ili Ljubljanu gdje tog problema nema”, rekao je Gigante Dešković u razgovoru za Fiuman.hr.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram