Povežite se s nama
Posljednjih nekoliko godina na svaki uskrsni ponedjeljak hodočastim u Gračišće, maleno pitoreskno istarsko mjestašce na brijegu iz kojeg seže pogled na zapadne obronke planine Učke. Razlog je mnogima poznat – smotra vina središnje Istre. Ove se godine održala 22. inačica te smotre i za razliku od prošle godine, vrijeme nas je poslužilo. Bio je predivan dan, kao stvoren za odlazak na izlet u prirodu stoga ne čudi da je put Gračišća iz Rijeke i okolice krenulo gotovo tridesetak autobusa punih ljubitelja vina., mahom mlađe životne dobi.

Skrušeno priznajem da do vremena kada sam počeo pohoditi gračašku smotru vina nisam bio niti poznavatelj, a niti ljubitelj tog eliksira mudrosti na bazi grožđa. Vodeći se za starom narodnom –vježbom do savršenstva, odlučio sam promijeniti tu svoju lošu osobinu. Promatrajući i analizirajući kolege enologe i obične vinoljupce te naravno sustavnom konzumacijom stekao sam potrebna znanja o vinu. Od sada bez problema, jednim pogledom mogu razlikovati malvaziju od merlota i chardonnay od terana.

Više od 20 tisuća posjetitelja Gračišća, male općine blizu Pazina moglo je uživati u 188 uzoraka vina od 77 izlagača. Najviše je izlagača bilo iz Motovuna, zatim Oprtlja, Labina i drugih istarskih mjesta. Kao i svake godine gostovali su izlagači iz Mokronga u Sloveniji te Pirana is v. Ivana Zeline. Po prvi puta gostovali su vinari iz Popovca u Baranji te iz Velike kod Požege koji su istarskoj i kvarnerskoj javnosti predstavili svoju autohtonu Graševinu. Smotra je počela u 11 sati ujutro, nagrade su bile dodijeljene u 16 sati popodne, a mnogobrojni su gosti konobe pohodili do iza 19 sati kada se središte Gračišća ispraznilo. Zabava za nas željne zabave nastavila se uz glavnu prometnicu gdje su bili postavljeni štandovi, a do nešto kasnije svojim nas je nastupom razveselila popularna beogradska skupina S.A.R.S.

Javila mi se prijateljica Nina sa svojim utiscima s 22. Smotre vina središnje Istre. “Bilo mi je super, ali mi smo otišli već oko 14 sati kada i svi pristojni posjetitelji.” Prešutio sam joj činjenicu da sam ja s društvom došao tek iza 14 sati. Kako ni ova manifestacija ne bi prošla bez politike pobrinuo se moj frend Teo B. koji je u jednoj konobi susreo zamjenika gradonačelnika grada Rijeke Marka F.
“Zašto mi nisi odgovorio na vijećničko pitanje?”, upitao ga je ali se iskusni Marko nije dao smesti te ga je pozvao da nešto otpjevamo s njime. Pjevali smo tako istarske budnice i romantične balade. Ja sam se čitavo vrijeme osvrtao oko sebe da ne bi slučajno naletio saborski zastupnik Peđa G. pa da moramo svi skupa zapjevati neku od kompozicija Marka Perkovića Thompsona čime bi riskirali prijekorne poglede zahtjevne istarske publike. Srećom, Peđe nije bilo.

Iskreno, divim se onim posjetiteljima koji su s katalogom u rukama pomno izabirali sortu vina koju su namjeravali degustirati. Oni se nisu mogli u potpunosti opustiti i uživati u trenutku. Ja bih dolazio do ljupkih dama koje toče uzorke vina i pružio čašu. “Oprostite koje ćete vino?”, obratile su mi se.
“Ma samo toči mala!” Rekao bih veselo, ali se u mom mutnom pogledu dalo naslutiti da nisam osobiti poznavatelj vina. Danak sam ipak platio drugog dana – glavobolja i mučnina prikovali su me za krevet pa sam ovaj članak stigao napisati tek navečer.

Organizacija ovog popularnog eventa ni ovoga puta nije zakazala. Općina Gračišće uz podršku Turističke zajednice i Županije Istarske odradili su vrhunski posao i posjetitelji su se iz njihovog mjesta vraćali s isključivo pozitivnim utiscima. Veliku pomoć u tome pružili su im vinari koji su svojim proizvodima utjecali na odlično raspoloženje posjetitelja. Da ne bi sve bilo savršeno, moram dati blagu kritiku na broj kemijskih WC-a kojih je po mom skromnom mišljenju bilo premalo. Brojni enolozi, ljubitelji vina, obični pijanci i ljubitelji zabave morali su se olakšati uriniranjem po dvorištima i vrtovima svojih domaćina. Ipak, vonj urina već je iščezao s ulica Gračišća, a pozitivni dojmovi još stanuju u srcima posjetitelja. Vidimo se i dogodine.

Marketing