Povežite se s nama

U dvije godine postojanja programa sanacije grobnih mjesta na zaštićenim grobljima Kozala i Trsat, iz sredstava spomeničke rente izdvojeno je 180 tisuća kuna za sufinanciranje obnove 17 grobnih mjesta.

Groblja Kozala i Trsat upisana su u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske radi velikog broja kvalitetnih arhitektonskih i skulptorskih ostvarenja u grobnicama i grobovima eminentnih riječkih arhitekata i kipara kao i velikog broja grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest.

Grad Rijeka je 2016. godine pokrenuo Program sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat s ciljem povećanja spomeničke vrijednost, ne samo pojedinačnih grobnih mjesta već i groblja kao cjeline, kao i podizanja svijest građana o važnosti groblja kao bitnog dijela hrvatskog i europskoga kulturnog naslijeđa i njegove integracije u uobičajene kulturne aktivnosti, a posebice u turističke itinerare.

Sredstva spomeničke rente raspodjeljuju se putem javnog poziva, koji je do sada raspisan dva puta i temeljem kojeg je mogućnost sufinanciranja obnove grobnih mjesta ostvarilo 17 prijavitelja. Sveukupna vrijednost obnove iznosi 617.489,25 kuna, od čega je Grad Rijeka iz sredstava spomeničke rente izdvojio 180.765,02 kuna, odnosno gotovo jednu trećinu.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar izrazio je uvjerenje kako će, kao i u slučaju programa sufinanciranja obnove pročelja i krovova u zaštićenoj urbanističkoj cjelini grada, iz godine u godinu povećavati interes građana za sufinanciranje obnove grobnih mjesta.

Upravo će ovih dana Odjel za kulturu raspisati javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje sanacije i obnove grobnih mjesta u 2019. godini, za što je u proračunu osigurano 170 tisuća kuna. Bude li interesa građana, kazao je pročelnik Šarar, Grad Rijeka je spreman ubuduće i povećati iznos izdvajanja iz spomeničke rente. Javni poziv bit će otvoren od 25. lipnja do 8. listopada 2018. godine.

Osim putem Programa sanacije i obnove grobnih mjesta, namijenjenog fizičkim osobama, Grad Rijeka je 100 tisuća kuna sredstva spomeničke rente u 2017. godini uložio u zaštitne radove na spomeničkoj baštini groblja Kozala i Trsat. Uloženim sredstvima izvedeni su radovi na zaštiti spomeničke baštine, uglavnom na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru mauzoleju Whitehead te na mauzoleju Mattea Poglayena i spomeniku usnule djevojke.