Povežite se s nama

Vijesti

Grad Rijeka izdvaja 9.2 milijuna kuna za zaštitu i očuvanje zaštićenih kulturnih dobara

Objavljeno

na
Na posljednjoj, prosinačkoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke usvojen je Plan raspodjele sredstava spomeničke rente za 2020. godinu kojim će se u programe zaštite i očuvanja zaštićenih kulturnih dobara uložiti 9.2 milijuna kuna.

Najveći pojedinačni projekt koji će se financirati ovim putem je „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ u sklopu kojeg će se u rekonstrukcije i opremanje Palače šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić i motornog broda Galeb uložiti nešto manje od 3.8 milijuna kuna. Dodatno, u tekuće održavanje i troškove posade Galeba uložit će se još 71 tisuća kuna, a za treću fazu zaštite građe broda, u kojoj će se restaurirati namještaj Šetne palube (namještaj iz tri kabine), bit će izdvojeno oko milijun kuna. Palača šećerane i brod Galeb će po završetku projekta postati sjedište, odnosno izdvojeni postav Muzeja grada Rijeke.

Nastavlja se program obnove pročelja i krovova kojim Grad Rijeka omogućuje sufinanciranje obnova građevina kulturnog dobra, kao i građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke. Ulaganja će se odvijati prema sklopljenim ugovorima s vlasnicima pojedinačnih građevina koji su pokrenuli obnovu, odnosno prema Listi prioriteta, a u 2020. godini iznosit će 2 milijuna kuna. Grad Rijeka je od 2007. godine za obnovu sveukupno 55 zgrada uložio 22.6 milijuna kuna.

U svrhu prezentacije grada u godini u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, u suradnji s riječkom Lučkom upravom planira se uređenje reprezentativne građevine palače na adresi Riva 1 za kojeg će iz spomeničke rente biti izdvojen milijun kuna.

Spomenimo i kako će se za rekonstrukciju pročelja H-objekta, gdje je smješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti u ex-Benčiću, kao i obnovu spojnog mosta buduće Dječje kuće i Muzeja izdvojiti 240 tisuća kuna, dok će se projekt „Povežimo se baštinom“, koji se provodi na razini Urbane aglomeracije Rijeka s ciljem održivog korištenja kulturne baštine u svrhu razvoja turizma i društveno–gospodarskog razvoja, financirati s 267 tisuća kuna.

Uz ova ulaganja, Planom raspodjele sredstava spomeničke rente financirat će se i programi znanstvenih istraživanja vezanih uz kulturnu baštinu, zaštitni radovi i obnova grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat, kao i restauratorski radovi namještaja u Katedrali sv. Vida, građe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, sanacija kapele Dominikanskog samostana, uređenje mrtvačnice na židovskom groblju te drugi projekti manjih ulaganja u zaštitu i očuvanje kulturnih dobra.

O spomeničkoj renti

Spomenička renta naknada je koju plaćaju fizičke i pravne osobe za obavljanje gospodarske djelatnosti u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, a ovaj se prihod koristi isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara. Grad Rijeka pored pojedinačno zaštićenih objekata kulturnog dobra spomeničku rentu naplaćuje i na temelju korištenja tri gradske kulturno-povijesne cjeline – Urbanistička cjelina Grada Rijeke te kulturno-povijesne cjeline Groblja Kozala i Groblja Trsat.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram