Povežite se s nama

S ciljem omogućavanja veće sigurnosti građana, Grad Rijeka će i u 2015. godini osigurati 200 tisuća kuna za rad riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja te 20 tisuća kuna za rad riječkog ogranka Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa. Grad Rijeka također je dao i podršku izgradnji nove baze GSS sa helidromom na Rujevici, a prema najavama iznesenim na gradonačelnikovom kolegiju, sletilište za helikoptere moglo bi biti uređeno ove godine.

Prema riječima tajnika riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Danijela Frlete, u 2014. godini provedene su 43 akcije spašavanja i pružanja prve pomoći, tijekom kojih su posebno obučeni volonteri spasili 119 ljudskih života, a prosječan doprinos svakog člana  GSS-a iznosio je 22 dana. Iako statistika govori kako je broj intervencija u padu, radi se o tome da je na broj intervencija utjecala i činjenica da prošle godine nije radilo skijalište na Platku, a brojne intervencije za vrijeme ledenog nevremena u Gorskom kotaru i spašavanju života u poplavama u Gunji vode se kao dvije akcije spašavanja. Također, članovi GSS-a sudjelovali su u velikoj međunarodnoj akciji spašavanja njemačkog speleologa s dubine 980 m i 3,5 km od ulaza u jamu, jednoj od najtežih speleoloških akcija spašavanja ikad izvedenih na svijetu.

Frleta je najavio kako se u ovoj godini planira uređenje helidroma na Rujevici. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, a priprema projekta je s 250 tisuća kuna poduprta iz državnog proračuna.

Kako je kazao pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić, Grad Rijeka već godinama, i prije nego što je uvedena zakonska obveza, sufinancira rad Gorske službe spašavanja, procjenjujući da se radi o službi čiji je rad izuzetno bitan za sustav zaštite i spašavanja u Rijeci. S istim ciljem već se niz godina podupire i rad Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa – Grupe potražnih pasa Rijeka, čija je članica i u protekloj godini uspješno položila ispit u sklopu najtežeg svjetskog licenciranja vodiča i potražnih pasa.

Zahvalivši se članovima GSS-a i Udruge za obuku potražnih pasa na njihovom radu na u spašavanju ljudskih života, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako će Grad Rijeka i ubuduće podupirati njihove rad te izrazio nadu da će financijska situacija dozvoliti veće izdvajanje sredstava za rad Udruge za obuku potražnih pasa u budućnosti. Podsjetivši kako je Grad Rijeka definirao lokaciju bazne stanice i helidroma te ustupio pravo gradnje na gradskom zemljištu bez naknade, gradonačelnik je izrazio nadu da će se u projekt uređenja bazne stanice s helidromom uključiti i Primorsko-goranska županija te nadležna ministarstva pa bi ako tako bude, ove godine mogao biti uređen i helidrom.

Grad Rijeka