Povežite se s nama

Vijesti

Grad Rijeka za zdravstvene i socijalne projekte i ustanove osigurao 829 tisuća eura

Objavljeno

na
Nastavljajući višegodišnju praksu, Grad Rijeka će i u 2023. godini financirati programe i projekte ustanova i institucija u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, od kojih najveći dio predstavlja državni nadstandard.

Zaključkom gradonačelnika na 34. gradonačelnikovom kolegiju, za 25 programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda koje će provoditi 11 ustanova i institucija osigurano je 331.802,00 eura, dok je dodatnih 497 tisuća eura osigurano za programe Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Navedenim se sredstvima podupire 13 projekata Crvenog križa, s time da se najveći dio sredstava, odnosno 452 tisuće eura, odnosi na financiranje pučke kuhinje, koja predstavlja zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave.

25 programa iznad državnog standarda za unapređenje kvalitete života građana

Grad Rijeka u 2023. godini podupire 25 programa i projekata u socijalnoj skrbi iznad državnog standarda, usmjerenih na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstveno prosvjećivanje; prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; na socijalnu i psihosocijalnu zaštita građana; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi.

Radi se o programima i projektima koje se provode u suradnji s 11 ustanova i institucija, odnosno Domom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Caritasovim domom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana, Domom za odrasle osobe Turnić, Domom za starije osobe „Kantrida“, Dnevnim centrom za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ i Hospicijem „Marija K. Kozulić“.

Mnogi od tih programa i projekata provode se dugi niz godina i dobro su poznati Riječanima, poput primjerice tečaja priprema trudnica za porod KBC-a Rijeka ili  tečajeva za trudnice Doma zdravlja PGŽ-a, kao i Savjetovališta za prehranu dojenčadi.

Pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ djeluju Centri za mlade – savjetovališta otvorenih vrata, gdje bez uputnice i dugog čekanja mladi mogu dobiti savjete i usluge liječnika specijalista školske medicine, više medicinske sestre, psihologa, a na lokalitetu Zamet i ginekologa.

U psihosocijalnoj i zdravstvenoj zaštiti starijih stanovnika veliku ulogu imaju upravo klubovi starijih osoba i umirovljenika, a starijim osobama namijenjeno je i, u Hrvatskoj jedinstveno, Sveučilište za 3. dob.

Već godinama podupiru se programi iz područja palijativne skrbi, mobilne palijativne timove Doma zdravlja PGŽ-a te Hospicij „Marija K. Kozulić“, u čijem je pokretanju ulogu imao i Grad Rijeka.

Dok većina projekata i programa predstavlja nastavak programa i projekata iz prethodnih godina, Grad Rijeka od ove godine podupire i jedan novi projekt naziva S(u)PORT (studenti u provedbi organizacije regionalnih takmičenja), kojeg će provoditi Fakultet zdravstvenih studija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

12.05.2023.
Obavještavamo korisnike parkirališta u Ulici Senjsko pristanište da će u nedjelju, 14. svibnja 2023. godine od 07 do 18 sati na snazi biti privremena zabrana parkiranja, na istočnom dijelu parkirališta uz ogradu i na kružnom toku na spoju s Demetrovom ulicom, zbog prolaza autobusa radi transfera putnika s kruzera. Vozila zatečena na navedenoj lokaciji premjestiti će specijalno vozilo “pauk”.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram