Povežite se s nama


Veleposlanstvo Irske u Hrvatskoj, u suradnji s trima hrvatskim gradovima, Zagrebom, Rijekom i Pulom, ponovno će sudjelovati u godišnjoj inicijativi Tourism Irelanda “Global Greening” (tj. “Svjetsko ozelenjavanje”). Na taj način proslavit će irski nacionalni dan, Dan sv. Patrika, 17. ožujka 2017.

Zagreb i Rijeka sudjelovat će prvi put ove godine, dok Pula sudjeluje drugu godinu zaredom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će se u zeleno obojiti Trsatska gradina. Naime, u 19. stoljeću, Trsat je kupio Irac Laval Nugent iz Westmeath, vojni vođa u austrijskoj vojsci koji je oženio hrvatsku plemkinju. Također, Lučka uprava Rijeka potvrdila je da će lukobran Molo Longo, tj. kranovi, biti zeleni za Dan sv. Patrika. Grad Rijeka će biti, uz irski grad Galway, Europska prijestolnica kulture 2020. Suradnja dvaju gradova i veleposlanstava već je počela.

U Zagrebu će se u zeleno obojiti nove fontane u gradu na Ulici Hrvatske bratske zajednice – koja je glavna cesta koja vodi u srce Zagreba. Svih pet fontana će biti osvijetljeno u zelenoj boji u noći Dana sv. Patrika.

Konačno, Grad Pula, prvi hrvatski grad koji je lani sudjelovao u inicijativi “Global Greening”, još jednom će pozeleniti svoje “Svjetleće divove” u brodogradilištu Uljanik. Ovo nije jedina pulska poveznica s Irskom jer je Pula svake godine domaćin Bloomsday Croatia festivala, kada se slavi velikana Irske književnosti Jamesa Joycea, koji je živio u gradu 1904.-05. Ove godine, 7. Bloomsday Croatia održat će se 25. i 26. lipnja.

Među svjetski poznatim znamenitostima koje će sudjelovati u 8. po redu proslavi Dana sv. Patrika su i Empire State Building (New York, Amerika), London Eye (London, Ujedinjena Kraljevina), Kolosej (Rim, Italija), Dvorac Matsue (Japan) i Kineski zid.

MojaRijeka