Povežite se s nama

Institut za javne financije, javna ustanova Republike Hrvatske usmjerena na ekonomska, pravna i institucionalna pitanja javnih financija i javnog sektora, objavio je 4. srpnja rezultate istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Radi se o četvrtom ciklusu ovakve vrste istraživanja koje je provedeno za razdoblje od studenog 2016. do ožujka 2017.

Razina transparentnosti proračuna mjeri se brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica: godišnjeg izvršenja proračuna za 2015., polugodišnjeg izvršenja proračuna za 2016., prijedloga proračuna, izglasanog proračuna i proračuna (vodič) za građane za 2017. Budući da se promatra dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina se transparentnosti može kretati od 0 do 5.

Županijama, gradovima i općinama su tako dodijeljena priznanja ako su na svojim web-stranicama objavile svih pet traženih proračunskih dokumenata. Stoga su nagrađeni: Primorsko-goranska županija i gradovi poput Rijeke, Opatije, Kastva, Bakra, Crikvenice i dr. te općine kao što su Matulji, Viškovo, Jelenje, Čavle i Kostrena.

Mnogi načelnici i gradonačelnici su se u protekloj kampanji, ali i zadnjih dana hvalili i pozivali na priznanje Instituta za javne financije koje su dobili njihove općine i gradovi i time dobili pokoji politički poen i ponešto glasova. Međutim, činjenica jest da priznanje instituta može zaraditi bilo koja jedinica lokalne samouprave koja ima informatički pismenog djelatnika koji može obvezne akte postaviti na web stranice svog grada ili općine. Priznanja na temelju ovih kriterija stoga mogu poslužiti isključivo kao izborna promidžba i politički folklor.

Činjenica je da i dalje u mnogima jedinicama lokalne samouprave koje su u ovom istraživanju dobile “čistu peticu” i dalje postoje brojni sporni slučajevi trošenja proračunskog novca.