Povežite se s nama

Vijesti

Gradu Opatiji 5,4 milijuna kuna iz EU fondova za dogradnju vrtića u Veprincu

Objavljeno

na


Prijavljenom projektu Grada Opatije, za dogradnju zgrade u kojoj je smješten dječji vrtić i područna škola Veprinac, odobreno je 5.435.717,05 kn na natječaju za provedbu podmjere 7.4 Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga na ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, objavila je jučer Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Radovi na dogradnji vrtića trebali bi početi krajem srpnja ove godine i trajati 18 mjeseci. Zgrada će se dograditi sa sjeveroistočne strane što će omogućiti boravak djece u adekvatnim uvjetima, usklađenim s državnim pedagoškim standardom.

Dječji vrtić u Veprincu djeluje u prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov Opatija, Područne škole Veprinac te u njemu postoji jedna kombinirana odgojno-obrazovna skupina poludnevnog i cjelodnevnog programa. Trenutačno je u njemu upisano 27 djece, a cilj je dograditi i proširiti vrtićki prostor za veći kapacitet.

Projekt podrazumijeva dogradnju nove zgrade koja će imati dvije etaže. U etaži prizemlja nalazit će se glavni ulaz, dva prostora za dnevni boravak 30-ero djece kao i prostor za odgajatelje s garderobom i sanitarnim čvorom. Suteren će sadržavati još jedan prostor za boravak do 20-ero djece. Obnovljeni vrtić imat će sve potrebne, unutarnje i vanjske sadržaje za boravak djece dok će dvorište imati tri, djelomično natkrivena igrališta.

Vrijednost gradnje novog dječjeg vrtića Veprinac, koji će moći smjestiti oko 50 djece, iznosi 6.794.646,31 od čega će 5.435.717,05 kuna biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz EU fondova dok će ostatak financirati Grad Opatija. Novi bi vrtić s radom trebao krenuti u siječnju 2021. godine. Dogradnjom novog prostora vrtića poboljšat će se uvjeti rada i života stanovnika te uštedjeti u troškovima prijevoza koje imaju roditelji, što bi kao posljedicu moglo smanjiti odlazak mladih radno aktivnih stanovnika i obitelji s djecom.

Podsjetimo, pred tri tjedna u Zagrebu je potpisan Darovni ugovor s Ministarstvom državne imovine o darivanju nekretnine (građevinskog zemljišta od 1.054 m2, procijenjene vrijednosti 447.000 kn), što je Gradu bilo nužno za prijavu na bespovratna europska sredstava za dogradnju dječjeg vrtića na Veprincu.

Grad Opatija se strateški opredijelio svim svojim stanovnicima, odnosno predškolskoj djeci, pružiti vrhunski standard predškolskog odgoja, Dogradnjom vrtića na Veprincu, uz prošle godine otvoreni novi vrtić na Punta Kolovi i energetsku obnovu vrtića u Voloskom zaokružit će se ciklus investicija u predškolski odgoj. Pritom su se, valja naglasiti, dobrim dijelom koristila sredstva europskih fondova pa je tako u samo dvije godine za obnovu vrtića u Voloskom ( 577 tisuća kuna), projekt Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj kojim je osiguran smjenski-popodnevni rad vrtića (3 milijuna i 300 tisuća kuna)  i sada odobrenim sredstvima za dogradnju zgrade vrtića na Veprincu dobiveno gotovo 10 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram