Povežite se s nama

Izbori

Grbin i Kirigin: Sad je zadnja šansa za zaustavljanje betonizacije Opatije

Objavljeno

na
Zaustavljanje betonizacije i pametna urbana politika ključne su teme programa SDP-a za fer Opatiju, istaknuli su na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin, predsjednik opatijskog SDP-a i kandidat za gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin te kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Đukić. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Razgovaramo s ljudima već mjesecima, pa čak i godinama. U svim tim razgovorima kao jedan od ključnih gradskih problema istaknuta je betonizacija i devastacija prostora u Opatiji. Dosadašnja politika gradske vlasti i gradonačelnika Dujmića dovela nas je u neizdrživu poziciju! Sve je više betona i praznih stanova, a sve manje Opatijaca u našem gradu. Gubimo bitku s betonizacijom zato što Grad Opatija nije zauzeo čvrst stav niti krenuo u borbu protiv ove pošasti. Ivo Dujmić već dvadeset godina je ključna figura u Opatiji. Sudjelovao je u izglasavanju svih prostornih planova koji su uništili prostor, prvo kao vijećnik, zatim 12 godina kao gradonačelnik gradonačelnik nije ništa poduzeo da se spriječiova devastacija prostora. A sada pokušava odgovornost prebaciti na druge ljude. Na Gradsko vijeće,na Županiju, pa čak i na Peđu koji je komentirao tužno stanje opatijskog prostora. Ali jasno je gdje ležiodgovornost – na prvom čovjeku grada! Sada još imamo vremena popraviti situaciju, još četiri godine ovakve politike prekrit će naš grad betonom i staklom. Ovo je točka u kojoj nema povratka, ovo je trenutak u kojem moramo reći odlučno STOP betonizaciji grada, rekao je Kirigin.

Istaknuo je kako program za FER Opatiju ima jasne mjere kojima će se zaustaviti betonizacija, preispitati postojeće stanje i izdane dozvole te bez odgode krenuti u izradu novih prostornih planovai urbanističke vizije Opatije.

– Radit ćemo u dva smjera. Uključit ćemo najbolje urbaniste Hrvatske, ali i građane Opatije, kako bismo dobili urbanističke podloge koje će Opatiji omogućiti razvoj koji zaslužuje. Istovremeno ćemo snažnije angažirati gradske službe i komunalne redare u kontroli postojećih gradnji i izdanih dozvola,rekao je Kirigin.

Peđa Grbin kazao je kako betonizacija koja je u Opatiji uzela maha nije nešto što vide samo građani, već i oni koji Opatiju vole posjećivati.

– U razgovoru s Nandom shvatio sam da je površni odnos prema urbanizmu najveći opatijski problem. Prostorom se ne upravlja na pravi način nego se dopušta da raste apartmanska ponuda u prevelikimzgradama koje su zbog previsoke cijene, nedostupne lokalnom stanovništvu. Zbog toga Opatija već desetljećima nema ozbiljnijih pomaka u novim sadržajima, kvalitetnoj stambenoj politici, nautici, plažama, šetnicama, parkiranju i prometu. Na žalost nema ni iskoraka u razvoju hotelijerstva već se ina tom planu sve odvija na staroj slavi, rekao je Grbin.

Dodao je kako je SDP-u dobro poznat scenarij koji se na prošlim izborima odvijao u Opatiji, a sada se pokušava ponoviti.

– Naši bivši članovi koji postanu nezavisni kandidati izdaju se i dalje za ljevičare, a zapravo na mala vrata na vlast dovode HDZ i desnicu, iako birači to ne žele. Opatija je uvijek bila progresivan grad, koji drži do ljudskih vrijednosti i socijalne pravednosti. Zato sam siguran da će građani prepoznatikvalitetan program koji je pripremio Nando i izvrstan tim SDP-a. Opatija ne treba jeftini populizam,nego realizaciju važnih stvari i dalekosežnih projekata, zaključio je Grbin.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Kristina Đukić kazala je kako je upravo taj pošteni pristup, motivacija za razvoj Opatije i kvalitetan program ono što ju je privuklo timu Fernanda Kirigina.

– Puno me je ljudi pitalo zašto sam se uključila u kampanju, jer u politiku gledaju s nepovjerenjem. Ali,to je jedini način da promijenimo nešto oko sebe, ako vidimo da to nije dobro. Moremo ili njurgati doma ili uključiti se u rješavanje problema. A program SDP-a prepoznala sam upravo kao najboljerješenje za probleme Opatije. Želim ostati živjeti i raditi u svome gradu. Želim vidjeti Opatiju punuživota, a ne pregaženu betonom. I želim sudjelovati u ostvarenju vizije bolje, pravednije Opatije koja može građanima pružiti kvalitetnije uvjete za život, rad i slobodno vrijeme, poručila je Đukić.

Zlatko Komadina je rekao: „Ne razumijem ljude koji idu na izbore protiv stranke koja ih je iznjedrila i koju smo zajedno gradili u Opatiji. Očito je Ivo Dujmić bio uz SDP sve dok mu je to osobnoodgovaralo. Naveo je također i da Fernando Kirigin jako dobro razumije potrebe Opatijki i Opatijaca te da je on u Opatiji jedini predstavnik socijaldemokracije koji svojim znanjem, iskustvom, voljom, energijom zna i može u Opatiji provesti nužne promijene te da zaslužuje glas opatijskih građana.“

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram