Povežite se s nama

Vijesti

HDZ: Kako da roditelj bez straha pošalje dijete u školu autobusom?

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Rijeke održao je konferenciju za medije zbog izuzetno zabrinjavajućeg stanja u komunalnom društvu Autotrolej. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Josip Ostrogović: “Kao što cijela riječka javnost već i zna, sredinom 10. mjeseca Autotrolej je ukinuo 37 dnevnih polazaka autobusa radnim danom, na najprometnijim riječkim gradskim linijama. Kao da to nije bilo dosta 14. siječnja, ukinuli su još niz polazaka na gradskim linijama, a dio linija prometovat će na skraćenoj trasi. Ruši se standard kvalitete življenja u Rijeci.

Podsjećamo da je uprava Autotroleja u više navrata u zadnjih godinu dana ponavljala kako ne razmišlja o promjenama cijene karata, no niti u jednom trenutku se kao uvjet za zadržavanje sadašnjih cijena nije spominjalo smanjenje razine komunalne usluge, što ukidanje ovolikog broja polazaka svakako jest.
Dugogodišnje loše poslovanje i loša politike doveli su do sadašnje situacije. Gradonačelnik u svakoj upućenoj kritici vidi ustaše i partizane i to mu je nažalost prolazilo do sada. Sada više nitko u našem gradu ne može, a da ne primijeti da Rijeka s ovim istrošenim političarima na vlasti, propada na očigled, iz dana u dan. Možda su ovi autobusi koji gore i iz kojih suklja dim zapravo neki programi u projektu EPK 2020. Neka kulisa…. Po mom mišljenju, dosadašnji daleko najbolji projekt aktualnog Gradonačelnika je dijeljenje ribica i bevande na Korzu. Sad ima i renovirani namještaj s Galeba, koji može staviti na Korzo dok se jede, da ljudi mogu i sjest na miru.

Solventnost je pokazatelj dugoročne financijske stabilnosti. Jedan od najvažnijih pokazatelja solventnosti poslovanja je stupanj zaduženosti kao odnos ukupnih obveza i aktive (imovine poduzeća) što kod TD Autotrolej d.o.o. u 2016. godini iznosi kako slijedi:
ukupne obveze (tuđi kapital) / ukupna aktiva (imovina) X100 (2016.godina)
91.209.714,00 / 107.887.436,00 X 100 = 84,54%
ukupne obveze (tuđi kapital) / ukupna aktiva (imovina) X100 (2013.godina)
66.926.081,00 /78.915.492,00 X100 = 84,80%

Ovaj pokazatelj znači da u 2016. godini na 100 jedinica imovine dolazi 84,54 jedinice duga odnosno obveza, odnosno da je poduzeće prezaduženo i da mu prijeti opasnost da ne može uredno podmirivati dospjele obveze. Kao što se i vidi, ništa se od 2013. nije promijenilo, samo je došlo na naplatu jer je moralo doći.
U pravilu, taj stupanj ne bi smio biti preko 50%, a u Autotroleju je 85%. To su razlozi zašto nema linije i zašto u gradu sve propada pa tako i Autotrolej.
Plaćanje radova koji se nisu izvršili, masovni odlazak vozača zbog loših uvjeta rada, ništa od toga nije od jučer i nije došlo preko noći, već se dugi niz godina Autotrolej koristi za krpanje financijskih rupa koje je stvorio Gradonačelnik i njegova svita koji ovaj prekrasni grad pretvaraju u provinciju. Iz dana u dan dokazujete da Grad vodite u propast i to jeftinim politikantstvom, neznanjem i nesposobnošću.

Ipak ima i nešto dobro što se događa u Autotroleju. Pedeset i dva nova autobusa nabavit će Autotrolej uz pomoć države u ovoj godini, pri čemu čak 22 nova autobusa s 38 milijuna kuna financira Ministarstvo prometa, dok će preostali biti sufinancirani s 85 posto, iz sredstava Europske unije. To će svakako utjecati na pomlađivanje voznog parka Autotroleja, ali nažalost neće na loše poslovanje.”

Filipa Capan: “Zadnjih se dana često može pročitati i saznati kako je komunalno društvo Autotrolej u problemima vezanim uz poslovanje.
Problemi koji su eskalirali prethodnih dana, kao što svi znate su mehanički kvarovi autobusa tijekom vožnje redovnim linijama, nedostatak vozača, odnosno kvalificiranog osoblja te posljedično tome i smanjenje/ ukidanje nemalog broja linija.

Pitanje je kako si je komunalno društvo, većim djelom financirano od građana dopustilo da se dovede u situaciju u kojoj zbog nedostatka vozača ukida redovne linije te time smanjuje uslugu onima koji ih plaćaju, građanima. Naime, ažurnim praćenjem tržišta rada, moglo se na vrijeme uočiti kako nedostaje potrebni kadar za obavljanje djelatnosti te pravovremeno pristupiti suradnji s HZZ-om poradi prekvalifikacije trenutno nezaposlenih kako bi se privuklo novu radnu snagu. Sada je Autotrolej u šah-mat poziciji.

Mehanički kvarovi koji su „zadesili“ društvo, ne možemo reći da su neočekivani. Naime, održavanje voznog parka prepušteno je društvu Rijeka plus, te smo unazad nekoliko mjeseci mogli pročitati u medijima kako je održavanje spomenutog društva izrazito loše, iz kuloara se može čuti kako se radi s jeftinijim dijelovima, te je to također jedan od uzroka povećanih kvarova.

Tko sve ovo najviše osjeti? – Građani. Svi mi, korisnici usluga komunalnog društva Autotrolej. Plaćamo uslugu za siguran javni prijevoz za obavljanje svakodnevnih obaveza, a usluga je minimizirana, nesigurna ili je čak više niti nema.

Može li mi netko reći, kako jedan roditelj bez bojazni, može poslati dijete u školu autobusom kada postoji velika mogućnost da će se tom autobusu dogoditi da ostane bez kočnica, da mu počne dimiti iz motora ili u još gorem slučaju zapaliti? Mnogi od nas kasnit će na posao, fakultet, zato jer se na pojedinim trasama ukidaju linije, spajaju u jednu te putovanje do odredišta više ne traje primjerice u prosjeku 20 min na liniji 3 već se produlji na 45 min.
Iz svega navedenoga, kao što su kolege spomenule, nužno je potrebna tematska sjednica upravo s točkom dnevnog reda „Problematika k.d. Autotrolej“ da se u

detalje razradi i ispita poslovanje društva kod odgovornih osoba i dobiju konkretni odgovori. Stoga će klub vijećnika Hrvatske demokratske zajednice sukladno članku 116. Poslovnika o radu gradskog vijeća inicirati sazivanje tematske sjednice s temom „Problematika poslovanje k.d. Autotrolej“.

Ovo sve je još jedna potvrda kako trenutna aktualna vlast čeka uvijek zadnji tren za reakciju, kada je već problem toliko kulminirao da posljedice uvijek na svojim plećima moraju nositi građani”.”

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram