Povežite se s nama

HDZ se na današnjoj konferenciji osvrnuo na udvostručenje cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, a službeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Vijećnica Hrvatske demokratske zajednice u riječkom Gradskom vijeću Ivona Milinović i županijski vijećnik Dinko Beaković osvrnuli su se na odluku gradonačelnika Obersnela kojom daje suglasnost komunalnom društvu Čistoća da udvrostruči cijene odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada po domaćinstvu.
Ivona Milinović istaknula je kako su povećanje troškova upravljanja gospodarskim otpadom, i gubitci komunalnog društva Čistoća nastali u posljednje dvije godine posljedica isključivo tvrdoglavih i neodgovornih odluka Obersnela i Komadine, a koje sada plaćaju građani.

„Grad Rijeka i povezano društvo Ekoplus je odgovorno za gubitke KD Čistoća koji su nastali u posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada. Zbog kašnjenja projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marinšćine koji je projekt grada Rijeke i Primorsko goranske županije, od lipnja 2015. do ožujka 2017. godine prikupljeni otpad odlagao se izvan Primorsko –goranske županije, što je uzrokovalo znatne troškove. Troškovi prijevoza otpada u 2016. su dvostruko veći, čak 45 kn milijuna više negoli u projiciranim troškovima za 2017. Ove milijune kuna koje je samljela SDP-ova gradska i županijska vlast u ovu svrhu, mogla se korisnije upotrijebiti na osuvremenjivanje sustava KD Čistoća i pravog uvođenja sustava odvajanja otpada i plasiranja sakupljenih sirovina na tržišt.“ tvrdi Milinović te ističe kako će to Rijeka biti primorana učiniti obzirom na EU direktivu koja predviđa sortiranje minimalno 50 posto otpada, do 2020, tj. 2023. za Hrvatsku kao novu članicu.

„Rijeka je dostigla stopu sortiranja otpada od tek 17 posto, daleko ispod državnog prosjeka od 24 posto. 45 milijuna kuna koje se moglo uložiti u razvoj, izgubljeno je zbog kašnjenja projekta kojim je upravljala grad Rijeka i Županija, te su oni isključivi krivci za ovu situaciju. I tu Obersnel ne može tražiti krivca niti u doktoru Franji Tuđmanu, niti Andreju Plenkoviću već isključivo u sebi i Komadini“ naglašava Milinović.

Milinović podsjeća kako čitava oporba i brojne ekološke udruge upozoravaju već gotovo čitavo desetljeće na zastarjelost tehnologije i financijsku neodrživost projekta ŽCGO Marinšćina. „Za povećanje troškova gospodarskim otpadom zbog kojeg KD Čistoća udvostručuje cijenu odvoza komunalnog otpada građanima, odgovorni su oni koji su inzistirali na projektu, Obersnel i Komadina, unatoč upozoravanju brojnih stručnjaka kako se radi projektu koji će pojesti sam sebe“

Projekt je doveden do faze građevinske dozvole još 2007. godine. Tad je planirano da se na Marišćini izgrade sortirnica, kompostana i odlagališna polja. Novac za gradnju bio je dostupan iz državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Budući da je riječki projekt bio već spreman ,bilo je moguće da se novcima Fonda izgradi onako kako je originalno zamišljen i da se za MBO pogon aplicira kasnije. No, u Županiji su mislili drugačije.

„Rezultat takve sulude odluke je zastarjeli projekt vrijedan nekoliko desetaka milijuna eura, u koji je ugrađena sistemskla greška zbog koje nikad neće ispuniti proklamiranu funkciju. Naime, za svoj osnovni proizvod, takozvani RDF, gorivo iz otpada u obliku peleta ili briketa, Ekoplus mora plaćati da bi ga zbrinuli. Prema štetnom ugovoru Ekoplusa, za svaku tonu goriva iz otpada Holcimu moraju plaćati 30 eura. Konačna cijena prebacila se preko KD Čistoća na račun građana. Rezultat svega toga je da KD Čistoća plaća 470 kuna po toni obrade komunalnog otpada Ekoplusu, i to na račun građana. Svakako možemo očekivati dodatno povećanje cijena obzirom da zbog EU direktiva o kvoti od 50 posto što se tiče sortiranja otpada, može se očekivati gorivo sve niže i niže kvalitete čije će zbrinjavanje biti sve skuplje i skuplje.“, navodi Milinović.

Rijeka je odlukom Obersnela,postala drugi najskuplji grad u Hrvatskoj po cijeni odvoza komunalnog otpada, odmah iza Zagreba. Odvoz je dvostruko skuplji od Splita i Pule, više od 30 posto od Osijeka, Karlovca, Opatije.

Milinović je najavila kako HDZ planira podnijeti prijedloge Gradskom vijeću kojima će se smanjiti troškovi života građanki i građana, te podignuti životni standard koji se ponovno srozava zbog ovakvih udara na njjihov budžet. “HDZ priprema prijedloge vezane uz smanjenje pripreza, zatim povećanje nakada za novorođenčad kao i ostale socijalne mjere kojima bi se nadoknadio ovaj udar na standard građana“. Milinović je poručila Obersnelu da će se morati naučiti odgovorno upravljati gradskim proračunom ali i gradskim poduzećima, zbog činjenice da smatra kako će se postići konsenzus oko smanjenja proračuna za operativne troškove samih odjela Gradske uprave, a na račun proračnskih planova za socijalne i druge programe, te time građanima nadoknadio pad standarda prouzročen njegovim njegovim Odlukama o povećanju cijena Čistoće, poskupljenju cijena grijanja i slično.

Beaković, koji već nekoliko godina upozorava na nedostatke projekta Marinšćina i njegovu financijsku neodrživost, istaknuo je kako je HDZ-ova koalicija na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine dala prijedlog da se održi tematska sjednica na temu ŽCGO Marinšćina. Na sjednici bi se razjasnile sve eventualne nepravilnosti koje se vežu uz sam centar. „Previše je dubioza i tvrdnji stručnjaka da je ŽCGO Marinšćina podkapacitiran i kako neće moći obrađivati sav otpad Primorsko-goranske županije. Važno je raspraviti o ovome na vrijeme, a ne da se ponovno dogodi da se obistine zle slutnje da će RDF gorivo, umjesto da bude izvor prihoda, postati trošak za Marinšćinu, a samim time i biti uzrok viših cijena Čistoće, a na što već nekoliko godina upozoravamo. Nažalost, zbog ovog propusta, vjerujem kako je Čistoća tek prva od komunalnih društava koja će drastično povećati svoje cijene, te da će se to dogoditi u svim komunalnim društvima u Primorsko-goranskoj županiji“, stoji u službenom priopćenju HDZ-a.