Povežite se s nama

Mozaik

HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice i Radojka Švetko snimili pjesmu s Radojkom Šverko

Objavljeno

na
Prošlogodišnja proslava 125 godina djelovanja najdugovječnijeg zbora u Hrvata, HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice dobila je atraktivan dodatak, predstavljen na press konferenciji održanoj u Kraljevici.

Podsjetimo, HGD je osnovano davne 1894. g. s ciljem okupljanja amatera zaljubljenika u glazbu te se ubraja među najstarija glazbeno – amaterska društva u ovom dijelu Europe. Društvo nije prekidalo djelovanje čak niti u vrijeme 2. svj. rata, a u njegovom radu sudjelovao je veliki broj članova koji su su kroz povijest činili razne sekcije društva: zbor, puhački orkestar, dječji zbor i dramsku sekciju, dok je nemali broj puta Društvo bilo nositelj brojnih koncerata i događanja u gradu. Iz povijesti svakako treba izdvojiti zanimljivost da je 1911. g. Ivan pl. Zajc bio toliko oduševljen zborom da je za njemu posvetio i skladbu.

Kako je naglasila predsjednica Društva Dubravka Poljanšek, danas u Društvu djeluje zbor koji je oduvijek i stup društva, a u njemu trenutno pjeva tridesetak pjevača predvođenih umjetničkim voditeljem Franom Frletom. Zahvalila se Radojki Šverko na izvrsnoj suradnji kao i svim članovima koji nisu prekinuli rad ni u vrijeme koronavirusa već su sudjelovali u online probama da bi danas svi zajedno obilježili ovaj vrijedan dan.

I dan danas, kao i na svojim početcima, HGD promiče i čuva ideju amaterizma pa su njegovi članovi i danas osobe različitih životnih poziva koje je spojila ljubav prema zajedničkom djelovanju u glazbi. Uz podršku Grada Kraljevice, Primorsko – goranske županije i brojnih malih sponzora, Društvo djeluje i stvara zahvalno svima koji su uz njega. 

Kako smo već napomenuli, prošlogodišnja proslava 125 godina djelovanja, ovih dana dobija novu dimenziju i to u snimanju audio i video zapisa skladbe u kojoj se savršeno spajaju vrhunski glazbenici u sviračkom dijelu, istinska hrvatska glazbe diva i glazbeni amaterizam u vidu odličnog zbora. Skladba “To je moj život” vrhunski spaja hrvatsku inačicu svjetski poznate duhovne skladbe “Blessed Assurance” napisane 1873.g., autorice Fanny Crosby, žene koja je jedna od najutjecajnijih i najpoznatijih autorica kršćanskih himni u američkoj povijesti (a napisala ih je preko 8 000!). Skladba se prometnula u sve sfere kršćanskog svijeta u Americi, od bijelaca do crnačkog gospela, pa je tako dobila brojne zanimljive verzije. Jedna od njih je svakako i ova nova, koja je predstavljena na press konferenciji. 

Tom prigodom, umjetnički voditelj zbora Frane Frleta je naglasio važnost amaterizma te svoju obiteljsku povezanost sa Zvijezdom Danicom u koju je utkao svoj cijeli život, a i naslijedio rad sa zborom od svog oca Ivice, što mu je osobita čast. I on se iskreno zahvalio Radojki Šverko na izuzetnoj suradnji, a glazbenoj je divi uručio i buket cvijeća uz dugi pljesak okupljenih.

Radojka Šverko, kojoj je ovo nastavak suradnje sa ovim zborom, je izrazila oduševljenje što je “među mladim prijateljima u Kraljevici”, naglasivši kako je povezana sa obitelji Frleta i Kraljevicom te da ne postoji razlog zbog kojeg se ne bi odazvala pozivu na suradnju. Izrazila je veliku želju da radijske postaje prepoznaju kvalitetu i značaj ove skladbe i ove suradnje, a valja naglasiti da se ova skladba i inače dojmila naše glazbene dive te je ona ponekad izvodi u svom redovnom koncertnom programu. Podsjetila je na vrijednost amaterizma koji je ponekad zapostavljen u potporama koje znaju ostvarivati profesionalni glazbenici za svoj rad, a nisu ih sasvim zavrijedili ili opravdali svojim djelovanjem.

Skladba “To je moj život” dobija dva audio zapisa, na hrvatskom i engleskom jeziku, te video zapis hrvatske verzije skladbe, a u njihovoj realizaciji sudjelovala je doista vrhunska ekipa. Za glazbeni dio pobrinuli su se: Vladimir Babin, prof. – klavir, Sandro Šupak – gitare, Branimir Gazdik – bubnjevi, Karlo Lovrić – hammond, Frane Frleta – bas gitara. Aranžman je djelo Frane Frlete, audio verzije su snimane u studiju Aurora u Kraljevici (snimak i mix – Alan Crnković), mastering je djelo Dragutina Smokrovića – Smokve, a video spot režira Ranko Frka. Napomenimo kako je ovo prvi studijski snimak zbora s instrumentalnom pratnjom, ali i nakon dugo vremena i prvi studijski projekt Radojke Šverko.

Spomenuti projekt dio je projekta “Promoviranje glazbenog amaterizma” koji ima za cilj organizirati aktivnosti u kojoj osobe nisu fromalno glazbeno školovane, ali u udrugama stječu glazbene kompetencije, a nerijetko takve udruge iznjedre i vrhunske glazbenike. Kako je najavio Frane Frleta, zbor ulazi u nove projekte “modernog zbora” koji će nastaviti tradiciju kroz različite projekte primjerene i zanimljive svim generacijama, a opet s originalnim i modernim pristupom.

Na kraju press konferencije, nazočni su imali jedinstvenu priliku poslušati integralnu verziju skladbe koja će uskoro biti masterizirana i producirana, a već ova verzija je po završetku preslušavanja doživjela ovacije okupljenih. Nakon press konferencije, svi sudionici i predstavnici medija zajedno su posvjedočili zanimljivom početku snimanja video broja u kojem će zbor uz Radojku Šverko promovirati ljepote Kraljevice, Kvarnera pa tako i Hrvatske.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram