Povežite se s nama

Sport

HNK Rijeka: Orlando je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu koju će biti nemoguće nadomjestiti

Objavljeno

na
Riječki nogometni prvoligaš s Rujevice oprostio se od Orlanda Rivettija koji je tijekom ovog vikenda preminuo:

“Nogometaši Rijeke u subotu navečer proslavili su novu pobjedu u prvenstvu, duga je za vrijeme utakmice obasjala Rujevicu, u četvrtak nas čeka utakmica Europske lige protiv Real Sociedada.

Sve se činilo tako idealno, sve do nedjelje ujutro kada je stigla tužna vijest… Napustio nas je Orlando Rivetti, dugogodišnji kroničar sportskih zbivanja u Rijeci, ali i puno šire.

Otišao je čovjek o kojem se može napisati knjiga, navesti brojni tekstovi, reportaže, analize, kolumne i intervjui koje je napisao u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Sve bi to bili taksativni podaci koji ne bi opisali niti jedan promil onoga što je bio naš Orlando.

Neizbježan osmijeh ispod legendarnog brka, uvijek britak komentar kojega je toliko puta pretočio na novinski papir, tisuće odgledanih utakmica, pet Olimpijskih igara, mnoga svjetska i europska prvenstva, ali i tisuće izvještaja s lokalnih sportskih događaja na kojima je posebno guštao. Uz briškulu i trešetu sa svojim prijateljima i kolegama.

Kao najdraže intervjue naš Orlando istaknuo je onaj s legendarnim Diegom Maradonom, a tužna činjenica jest da je napravio posljednji intervju s Draženom Petrovićem 1993. u Wroclawu.

Suhoparni podaci govore da je Orlando Rivetti rođen 19. studenog 1951. godine u Rijeci. U svom dugogodišnjem novinarskom radu iskovao je poseban stil koji mu je priskrbio široku publiku. Počeo je pisati već u Liceu, a glavni krivac za njegov put u novinarstvo bio je dr. Aldo Sirotich, liječnik ali i košarkaški sudac. Pisao je za La Voce, Novi list, Jutarnji list, Sportplus, Sportske novosti, uređivao i vodio emisiju “Orlando” na Kanalu Ri.

Jedan od najtočnijih opisa Orlandovog utjecaja i rada stoji na službenoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara: “Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom”

Za svoj impresivan rad i karijeru Orlando je 1996. nagrađen i godišnjom nagradom Hrvatskog zbora sportskih novinara za pisano novinarstvo. Orlando je postao svojevrsni simbol riječkog, ali i hrvatskog sportskog novinarstva.

Godine 2012. Orlando je dobio i nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara.

Kao i svi navijači Rijeke i Orlando je živio za taj trenutak kada će naslov prvaka stići u našu luku. Želio ga je do te mjere da je obećao obrijati brk kada Rijeka postane prvak. Stigla je i ta legendarna 2016./2017. sezona, stigao je i naslov prvaka Hrvatske u našu Rijeku, a Orlando je ostao bez brka!  Sa suzom u oku, ali i ponosan na svoju Rijeku! Brk je vrlo brzo ponovo narastao.

Ne možemo zamisliti prigodniji način kako se oprostiti od našeg Orlanda nego jednom rečenicom koju je gotovo u pravilu izgovarao kada bismo pričali o nekim problemima, bilo životnim, bilo poslovnim,  i toliko ju puta ponovio na odlasku sa stadiona nakon utakmice, kao nekakvu očinsku utjehu za nas mlade: “Sine, život je zajebancija”. I bio je u pravu.

Njegovo mjesto u komentatorskoj sobi na stadionu na Rujevici uvijek ga je čekalo, iako je u posljednje vrijeme sve češće bilo prazno. Sam ga je izabrao i uvijek je bilo slobodno. Ostat će upražnjeno i ovaj četvrtak na utakmici Europske lige protiv Real Sociedada u sjećanje na našeg Orlanda, s njegovim imenom i prezimenom jer Orlando je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu koju će biti nemoguće nadomjestiti.

HNK Rijeka supruzi Mariji, sinovima Igoru i Alenu, te cijeloj obitelji Rivetti izražava iskrenu sućut.”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram