Povežite se s nama
HNS-ov ogranak iz Kraljevice održao je konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila Centar Šmrike te su se nakon toga oglasili priopćenjem za medije koje prenosimo u cijelosti:

“HNS vodi Mjesni odbor Šmrike već treći mandat s time da u ovom sazivu imamo 6 od 7 vijećnika. Unatoč toj činjenici sve dok nismo došli na izvršnu vlast u Gradu Kraljevici nismo imali mogućnosti realizirati projekte koji znače život našim mještanima, jer za njih jednostavno nije bilo sluha- uvodno su obrazložile govornice.

Dolaskom na vlast u Gradu, analizirajući i osluškujući potrebe naših sumještana s kojima i sami dijelimo sudbinu odlučili smo pokrenuti projekt Centra Šmrike.

S obzirom da Šmrika već sada ima oko 1200 stanovnika, a da taj broj kontinuirano raste kao najveći nedostatci Šmrike odnosno potrebe mještana pokazali su se: neodgovarajući prostori škole, nepostojanje dječjeg vrtića, nefunkcionalni prostor pošte, nedostatak zdravstvene zaštite te nedovoljno iskorišten prostor Doma.

Centar Šmrike će se realizirati na prostoru sadašnjeg Doma i područne osnovne škole. Realizacija će se odvijati u nekoliko faza ovisno o potrebama i mogućnostima. Prva faza projekta započinje izgradnjom poslovno-stambene zgrade u kojoj bi se u prizemlju nalazili gradski poslovni prostori namijenjeni pošti, ambulanti, marketu i sl. dok se na katu planira izgradnja 8 stanova za koji će se kroz 15-tak dana uputiti Poziv građanima za iskazivanje interesa.

Sadašnji Dom namijenjen je sportsko-ugostiteljskoj djelatnosti te prostornim potrebama udruga koje djeluju u Šmriki.

U drugoj fazi u planu je izgradnja još jedne stambene zgrade, dječjeg igrališta te nove škole za cca. 70 učenika, dok bi se prostor sadašnje škole prenamijenio u dječji vrtić.

Prihvaćanje i podrška građana ovom projektu su nam izuzetno važni, upravo stoga su MO i Grad organizirali Zbor građana. Ovim putem bi se htjeli zahvaliti svima koji su svojom prisutnošću i komentarima doprinijeli njegovoj uspješnosti i podržali Projekt Centra Šmrike.

Na Zboru građana se osim Centra Šmrike raspravljalo i o nekim drugim iznimno bitnim temama za Šmriku, a to su:

  • Nogometni kampus odnosno sportsko-rekreativni kampus. Riječ je o županijskom projektu koji se prostorno nastavlja na područje sadašnjeg NK Primorac. Osim nogometnih igrališta planirani su rukometni i teniski teren te dječje igralište i poslovni prostori
  • Komunalno uređenje Uvale Črišnjeva – donošenje UPU Črišnjeva čiji je cilj omogućiti lokalnom stanovništvu zadovoljavanje potrebe za komunalnim vezovima, dok bi dio vezova imao komercijalnu svrhu.  Također UPU-om se nastoji riješiti problematika legalizacije ribarskih kućica s obzirom da su na pomorskom dobru.Nastojat ćemo tu desetljećima dugu tradiciju ribarskih kućica održati proglašavajući ih autohtonim
  • Karting staza na Lukićevu – potrebna je prenamjena poslovne zone u zonu opće namjene. Riječ je o privatnoj investiciji na privatnom terenu.

Mještani reagiraju jako pozitivno na prijedloge. Projekti su započeti a radovi u građevinskom smislu počinju krajem ove i početkom slijedeće godine – objasnila je gradonačelnica Nada Turina Đurić. Osim izloženog projekta u Gradu Kraljevici su započeti i drugi projekti kao što je  izgradnja ambulante u Kraljevici čija konkretna izgradnja započinje u jesen te preuređenje dvorca Frankopan na kojemu se uređuju tri kule dvorca”, otkrili su iz HNS-a.